Het kabinet komt naar je toe vandaag! En: Pinkpop

1 Zo, het wordt een druk dagje voor het kabinet. Ze noemen het zelf: Kabinetsbreed werkbezoek ‘Samen werken aan Nederland’. „Ministers en staatssecretarissen trekken dan samen het land in om met mensen uit de praktijk van gedachten te wisselen over de manier waarop de plannen uit het Coalitieakkoord het best kunnen worden uitgevoerd”, aldus regering.nl.

Vandaag gaan 22 bewindslieden in groepjes op pad, langs scholen, ziekenhuizen, Philips Nederland, achterstands- en gewone wijken, sportverenigingen, kunstprojecten – afijn, te veel om op te noemen. De werkbezoekgroepjes zijn verdeeld naar de pijlers uit het regeerakkoord. Een zeer summier overzicht (dat toch iets weg heeft van een schoolreisje):

pijler 1. ‘Een actieve internationale en Europese rol’ met Balkenende, Koenders, Heemskerk; pijler 2. ‘Een innovatieve en ondernemende economie’ met Van der Hoeven, Eurlings, Klink; pijler 3. ‘Schoner en zuiniger: duurzaamheid’ met Cramer, De Jager, Huizinga; pijler 4. ‘Een land waarin iedereen telt en meedoet’ (in 2 groepen) met Bos, Vogelaar, Bussemaker, Dijksma, Van Bijsterveldt (groepje 1) en Donner, Rouvoet, Plasterk, Aboutaleb (groepje 2); pijler 5 & 6. ‘Een land waarin je veilig kunt leven en werken met een overheid die helpt en niet hindert’ met Ter Horst, Bijleveld, Albayrak. (Hirsch Ballin keert vandaag terug uit het buitenland en zal vervolgens in z’n eentje een groepje vormen.)

Het dagje uit wordt afgesloten met een avondvullend programma in de Utrechtse Jaarbeurs waar de bewindslieden eten en spreken met 250 burgers. Na de ‘muzikale onderbreking en informele borrel’ volgt: „Terugkoppeling opbrengst van de avond in combinatie met het programma Knevel & Van den Brink.”

2 Terwijl de dienaren van de Kroon het land ingaan, gaat de koningin vandaag juist het land uit voor een driedaags staatsbezoek aan Slowakije, met minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).

3 Zaterdag, zondag en maandag is het Pinkpop. Voor de 38ste keer, met o.a. Scissor Sisters, Arctic Monkeys, Iggy Pop, Amy Winehouse, Ilse de Lange, Within Temptation, Wir Sind Helden, Ozark Henry, Gabriel Rios en als slotact The Smashing Pumpkins.

4 En voetbal! Woensdag in Athene de Champions League-finale (Liverpool-AC Milan), zaterdag bekerfinales in Duitsland (FC Nürnberg-VfB Stuttgart) en Schotland (Celtic-Dumferline).

Verder deze week, niet vergeten:

vanavond is in Hilversum het Musical Awards Gala;

zondag worden de Gouden Palmen uitgereikt in Cannes;

zondag begint tennistoernooi Roland Garros in Parijs;

maandag wordt in Mexico-Stad Miss Universe gekozen;

maandag is het Tweede Pinksterdag – geen krant dus!

Samenstelling: Peter Leijten