Haring, kaas en narcissen

bloem.jpgKleine Nederlandse ondernemers die met behulp van New York zichzelf in het zonnetje willen zetten, het blijft een bijzondere combinatie. Lees hier nog maar eens een stuk uit de papieren krant over de Hollandse Nieuwe. Traditioneel wordt een vaatje van de eerste vangst met een KLM-toestel naar New York overgevlogen. Vorig jaar besloot een restaurant in treinstation Grand Central Terminal zich niet aan het door de Nederlandse exporteur opgelegde embargo te houden en zo was hier eerder haring te koop dan in Nederland. Ophef. Consternatie. Een dag later was iedereen het gelukkig alweer vergeten.

Een paar dagen geleden kreeg ik een nieuwe aankondiging. Gaat over ‘de grootste kaas ter wereld’ en deze zou - opnieuw in Grand Central Terminal - te zien zijn. De fabrikant benadrukt uit de losse pols de link tussen New York en Nederland: „New York, de stad die door Peter Stuyvesant werd gesticht en waarvan het stratenplan is gebaseerd op dat van de Beemsterpolder”. Dat laatste is nieuw voor me. Weet iemand dat te bevestigen?

Wat betreft de claim ‘de grootste kaas’: dat is in ieder geval niet waar. De Beemsterkaas is plat en heeft een doorsnede van 1.60 meter. Op de Wereldtentoonstelling van 1964 hier in New York was een kaas te bewoneren van 4,4 x 2 x 1,7 meter. De Nederlandse kaas weegt 600 kilo, de Amerikaanse uit de jaren zestig woog 15.723 kilo. Die laatste is overigens al wel opgegeten.

Laatste onzinbericht dan. Sinds 11 september 2001 schenkt een Nederlandse bloembollenexporteur elk jaar 500.000 narcisbollen aan de stad. Na de aanslagen vroeg hij of hij iets kon doen, en dat kon hij dus wel. De bloem is geliefd in de stad, vooral omdat eekhoorns er niet van houden. De beesten eten wel tulpen.

De exporteur hoopt dat dankzij de ondergrondse vermenigvuldiging van de bollen de stad in 2010 een narcis per inwoner heeft. Mede door deze donaties (en de smaak) is de narcis nu dan tot officiële bloem van de stad New York verkozen. De uitslag was unaniem; burgemeester Bloomberg was de enige stemmer en er waren geen tegenkandidaten.