`Gericht onderzoek bevolkingsgroepen moet kunnen`

Den Haag. VVD-leider Mark Rutte vindt dat gemeenten gericht onderzoek naar fraude moeten kunnen doen onder bevolkingsgroepen. ”Blijkbaar is dat nu wettelijk gezien niet mogelijk. Het is hoog tijd om de wet te veranderen.” Rutte zei dat afgelopen weekeinde in een reactie op een uitspraak van de rechtbank in Haarlem. De rechtbank oordeelde dat Rutte als staatssecretaris van Sociale Zaken aanzette tot rassendiscriminatie, toen hij gemeenten in 2003 vroeg inwoners van Somalische afkomst extra te controleren op fraude met bijstand. De huidige staatssecretaris van Sociale Zaken, Ahmed Aboutaleb, voelt er niks voor om aan de hand van specifieke etnische kenmerken te controleren. Dat werkt volgens de PvdA-bewindsman stigmatiserend. Wel zegt Aboutaleb voor een harde aanpak van fraude met uitkeringen te zijn. Daarover is hij nu ook in overleg met gemeenten.