Geert Dales vertrekt uit Friesland naar InHolland

Geert Dales (55) vertrekt als burgemeester van Leeuwarden. Hij is per 15 juli benoemd tot voorzitter van het college van bestuur van Hogeschool InHolland, de op een na grootste hogeschool van Nederland met ongeveer 40.000 studenten en vestigingen in heel Noord-en Zuid-Holland. Dit heeft hij vanmiddag op een bijeenkomst van raadsleden op het stadhuis van Leeuwarden bekendgemaakt.

Dales (VVD) is ruim drie jaar burgemeester in Leeuwarden. Zijn vertrek komt als een grote verrassing. Veel raadsleden vinden dat hij te vroeg weggaat, nu er enkele grote projecten worden uitgevoerd, waaronder nieuwbouw van het Fries Museum en de verbouw van het provinciehuis.

Het nieuws van zijn vertrek lekte vrijdag uit. Dales betreurt het dat zijn wethouders en de raadsleden hierdoor zijn overrompeld.

De VVD’er, oud-wethouder van Amsterdam, is gevraagd voor de nieuwe functie, waarin hij Jos Elbers opvolgt. „Het is een moeilijke afweging geweest, waar ik van wakker heb gelegen. De raad was kort geleden nog buitengewoon lovend over mij en dat legt een druk op je”, aldus Dales. Voorzitter worden van het college van bestuur van InHolland noemt hij echter „een bijzondere kans”. „InHolland is sterk verankerd in de Randstad met zijn specifieke problematiek van integratie en veiligheid. Dat boeit me.” Ook het internationale karakter van de hogeschool spreekt hem aan. „Er wordt samengewerkt met hogescholen en universiteiten in Engeland, Argentinië en China en er is een vestiging in Suriname.” Van Dales wordt verwacht dat hij die internationalisering vorm geeft.

Een jaar na zijn benoeming tot burgemeester uitte Dales kritiek op „de benepen sfeer en de cultuur van roddel en achterklap” in Leeuwarden. Hij miste een inspirerende werkomgeving en twijfelde openlijk aan zijn keuze voor de Friese hoofdstad. Dales verklaarde toen dat hij op een door hem zelf gekozen moment de balans zou opmaken en mogelijk niet de volle zes jaar zou afmaken. Later zwakte hij dit af. Nu zegt hij dat hij na een moeizaam beginjaar „nergens meer last van heeft gehad”. De gemeenteraad was te spreken over Dales. Onder hem werden in Leeuwarden preventief fouilleren en cameratoezicht ingevoerd; overlast veroorzakende wijkbewoners werden uit huis gezet.