Federer wint eindelijk van Nadal op gravelbaan

De Zwitserse tennisser Roger Federer heeft in Hamburg de Masters gewonnen. Hij versloeg op het gravel zijn rivaal Rafael Nadal met 2-6, 6-2 en 6-0 in de finale. Een week voor de start van het graveltoernooi van Roland Garros in Parijs, het tweede grandslamevenement van het tennisseizoen, betekent het een enorme boost voor het zelfvertrouwen van de nummer één van de wereldranglijst.

Voor Nadal betekende het verlies de eerste nederlaag op zijn favoriete ondergrond na een reeks van 81 opeenvolgende gewonnen wedstrijden. Sinds april 2005 had hij niet meer verloren op gravel, zijn reeks was goed voor vijf titels. De nummer twee van de wereldranglijst had in vijf eerdere confrontaties op gravel nooit verloren van Federer. De Spanjaard zei enorm onder de indruk te zijn van de Zwitser. „Als ik dan moet verliezen van iemand, dan is hij de man. Het is geen schande om te verliezen van de beste speler van de wereld.”

Federer zei voor het eerst een manier te hebben gevonden om Nadal te verslaan op gravel, de trage ondergrond van gemalen baksteen. Nochtans zag het er in het begin van de wedstrijd helemaal niet goed uit. Federer maakte veel fouten en had problemen met zijn opslag.

De wedstrijd kantelde toen Federer in het begin van de tweede set voor het eerst de opslag van Nadal brak en 2-1 voorkwam. „Vanaf dat moment dicteerde ik het spel. Dat was voor het eerst op deze ondergrond tegen Rafael.”

Voor Federer was het de derde toernooioverwinning van het seizoen, na de titels op de Australian Open en in Dubai. Het was zijn eerste eindzege na vier toernooien zonder overwinning, zijn slechtste reeks sinds hij in februari 2004 de nummer één van de wereld werd. Federer won nog nooit op Roland Garros en hoopt dit jaar het evenement op zijn naam te schrijven. Nadal won vorig jaar de Open Franse kampioenschappen, door in de finale Federer te verslaan. In 2004 won hij als debutant op Roland Garros. In 2005 was hij afwezig wegens een blessure, waardoor hij in Parijs nog nooit een wedstrijd heeft verloren.

Volg de aanloop naar Parijs op www.rolandgarros.com