Eindelijk heeft Romario ‘zijn’ duizendste doelpunt

Romario de Souza Faria maakt vanaf de strafschopstip zijn duizendste doelpunt in zijn carrière. De spits van Vasco da Gama stuurt op de van hem bekende wijze de doelman van Recife naar de verkeerde hoek. Foto’s Reuters Romario of Vasco da Gama shots to score what he claims to be the 1,000th goal of his career during a Brazilian championship game against Sport in Rio de Janeiro, Sunday, May 20, 2007. (AP Photo/Tasso Marcelo, Agencia Estado) ** BRAZIL OUT NO SALES ** Associated Press

Romario slenterde gisteravond in de 48ste minuut op zijn geheel eigen wijze naar de strafschopstip in het São Januário van Vasco da Gama. Koelbloedig schoot de 41-jarige spits de bal langs de doelman van Sport Recife. Het duizendste doelpunt van O Baixinho (het kleintje) was daarmee – volgens de eigen telling van de spits – een feit.

De wedstrijd werd direct stilgelegd. Tranen stroomden over de wangen van de Braziliaan. Huilend maakte de oud-voetballer van onder meer PSV, Barcelona, Valencia, Flamengo, Fluminense, Miami en Adelaide een ereronde in de thuishaven van Vasco da Gama. Romario overhandigde zijn shirt aan zijn moeder en schonk zijn zoontje Romarinho de bal waarmee hij even daarvoor had gescoord. „Ik draag dit op aan mijn familie, mijn kinderen. Ik ben echt emotioneel, dit is een uitzonderlijk moment in mijn leven”, zei de schutter. „Het is een groot genoegen dit doel te bereiken dat slechts één andere speler is gelukt.” Romario trad met zijn duizendste doelpunt in de voetsporen van voetballegende Pelé. De 66-jarige oud-voetballer kwam uit op 1281 doelpunten in 1363 duels.

In de 58ste minuut verliet de Brazilliaanse volksheld gisteren opnieuw onder een massaal applaus het veld. De kans is groot dat Romario nu snel een einde maakt aan zijn voetballoopbaan die hij in 1986 begon bij Vasco da Gama. De spits begon echter al veel eerder zijn treffers te tellen.

Romario regisseerde de afgelopen jaren zijn eigen afscheidstournee. De spits benaderde zijn oud-werkgevers in zijn zoektocht naar de goals die hij heeft gemaakt. Al snel bleek dat de 84-voudig international van Brazilië als profvoetballer het aantal van duizend doelpunten niet zou halen.

De voetballer legde zich er niet bij neer en verzon een aantal listen. De spits bedacht zijn eigen regels en begon te tellen vanaf het moment dat hij in 1983 als jeugdvoetballer actief werd bij Olaria Atlético Clube. Oefenduels, feestwedstrijden en – volgens sommige critici – zelfs nooit gespeelde wedstrijden zou laten meetellen. De fans van Vasco da Gama trokken zich niets van de kritiek aan. Zij lieten een standbeeld maken voor de beste voetballer die de club voorbracht.

De spits die opgroeide in de sloppenwijk Jacaré in Rio de Janeiro gaat de geschiedenis in als een grillige voetballer die zowel binnen als buiten de lijnen vaak onnavolgbaar was. Romario weigerde tot aan de laatste weken van zijn loopbaan toe om zich te voegen naar de regels van de trainer. Hij probeerde het vertrouwen van zijn coach en medespelers te winnen met doelpunten.

Romario was met name in het begin van zijn carrière bij PSV, Barcelona en het Braziliaanse nationale team van onvergelijkbare klasse. Het hoogtepunt van zijn loopbaan beleefde hij in 1994 toen hij met Brazilië wereldkampioen werd. Liefst had Romario zijn gol 1000 gemaakt in het Maracana Stadion van Rio de Janeiro. Maar na enkele mislukte pogingen wilde hij niet langer meer wachten en schonk hij het Stadion São Januário zijn mijlpaal.

Duizend goals van Romario: www.crvascodagama.com