Dedecker in Vlaanderen op de fortuynistische toer

Pim Fortuyn was in Vlaanderen geen onbekende. De komende weken probeert de Vlaamse politicus Jean-Marie Dedecker of de aanpak van Fortuyn ook in Vlaanderen werkt. Met een eigen partij doet hij op 10 juni mee aan de Belgische parlementsverkiezingen, de Lijst Dedecker (LDD). Zijn motto: „Ik doe wat ik zeg!”

De nieuwe partij hield zaterdag in Antwerpen haar eerste verkiezingscongres. Ruim 500 mensen kwamen er op af. Anders dan Fortuyn is Jean-Marie Dedecker (54), die in het verleden internationaal succes had als judotrainer, al jaren politiek actief. Hij werd verkozen in de Belgische Senaat en het Vlaamse parlement voor Open VLD, de liberale partij van premier Verhofstadt.

Bij eerdere verkiezingen kreeg hij veel voorkeursstemmen. Maar vorig najaar werd hij door de liberalen uit de partij gezet. Er viel niet samen te werken met de eigenzinnige Dedecker, verklaarden partijkopstukken.

„Wij sluiten ons niet op achter het cordon”, verklaarde Dedecker gisteren in Antwerpen. „Wij bieden oplossingen.” Zijn partij is voor Belgische begrippen zéér rechts. Hij pleit voor minder belasting en meer wegen. En hij is tegen het cordon sanitaire – de boycot van het extreemrechtse Vlaams Belang door de andere partijen.

Nadat Dedecker vorig jaar door de liberalen aan de kant was gezet, werd in de Vlaamse media gespeculeerd dat hij wellicht zou overstappen naar het Vlaams Belang. Dat deed Dedecker niet. Wel wist hij een bekend lid van het Vlaams Belang te interesseren voor zijn project. Jürgen Verstrepen maakte onlangs bekend van die partij over te stappen naar de LDD.

Verstrepen, een voormalige journalist, lag in het verleden ook in de clinch met zijn oude partij. Hij zei van het Vlaams Belang een nette rechtse partij te willen maken, zonder racistische trekjes. Dat bleek onmogelijk, verklaarde Verstrepen na zijn overstap.

Vorige week maakte de LDD nog een opmerkelijke transfer bekend. Het ging om Mimount Bousakla, een senator van de socialistische partij. Ze zei zich gisteren al „ongelooflijk” thuis te voelen in haar nieuwe partij. „Migranten stemmen niet allemaal links.”

Bousakla, die zelf Marokkaanse roots heeft, schreef een boek (Couscous met frieten) waarin ze zich kritisch uitlaat over de migrantengemeenschap. Ook zij lag al een tijdje overhoop met haar oude partij.

De nieuwe partij van Jean-Marie Dedecker profileert zich verder nadrukkelijk als Vlaamse partij. Na de verkiezingen van 10 juni zal er vermoedelijk worden onderhandeld over een herverdeling van bevoegdheden van de federatie en de drie gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel). Dedecker, die graag praat in sportmetaforen, zei gisteren: „Wallonië kan ons in de wielen rijden, maar mag niet langer aan ons truitje hangen.”