Chinezen dansen elegant om een tafel

Dans: Upon Calligraphy van Guangdong Modern Dance Company. Choreografie: Liu Qi. Gezien 19/5 Lucent Danstheater Den Haag. 24/5 in Tilburg. Info 013-5432220 en www.baasbank-baggerman.nl

De Chinese choreografe Liu Qi schildert in Upon Calligraphy met lichamen, zoals een kalligrafeerpenseel schoon schrijft. Daarbij kiest ze voor oostelijke en westelijke bewegingsvormen. De kalligrafie is in China een bijna meditatieve kunstvorm en die kunstzinnige, enigszins harmonieuze sfeer is in de choreografie voelbaar.

Liu Qi richtte in 1992 haar gezelschap op, de Guangdong Modern Dance Company, het eerste moderne dansgezelschap van China, en een van culturele visitekaartjes van het land. De groep was eerder in Nederland op het Holland Dance festival van 2001.

Upon Calligraphy begint met een grappige, in chaos uitmondende projectie van Chinese tekens, met een traditionele mouwendans waarbij de franjes sierlijk heen en weer gedrapeerd worden. Maar het kostuum met de mouwen wordt opgehesen en dan worden de westerse invloeden zichtbaar. De klassieke danstechniek zit er virtuoos in bij de dansers: menig danser hier kan nog een puntje zuigen aan de lenigheid en amplitude van de Chinezen.

Upon Calligraphy bevat vier delen die teruggaan op de geschiedenis van de kalligrafie. Het begint primitief. Met hoekige marionetbewegingen nemen de dansers poses aan. Deel twee bestaat uit een lieflijk duet, deel drie wordt gedanst door stoere energieke mannen in blokken van licht. In het laatste deel dansen de dames, in een choreografie die het midden houdt tussen Kate Bush en Jirí Kylian.

Door de avondrode belichting en de spannende schemering, wordt het een mooie avond. Maar de overdaad aan schoonheid bevredigt toch niet helemaal. Dat Liu Qi ook kan verrassen, bewijst ze in Fight under the Table . Daarin geven twee dansers een testosteron-gevecht om een tafel elegant en acrobatisch gestalte. Hier bereikt de energie wel de zaal. Zoals ook choreograaf Willy Tsao dat kan, met veel synchroon bewegende dansers in het elf minuten durende Winter (op Vivaldi). Prachtige dansers, pure vorm. Op zulke momenten kun je je overgeven aan een avond schoonheid zonder nadenken

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Chinezen dansen elegant om een tafel 21 mei, pagina 9) staat dat Liu Qi oprichter van de Guangdong Modern Dance Company is. Zij is een van de choreografen.