China koopt deel van private-equitybedrijf

Ook China heeft private equity ontdekt. De Chinese overheid koopt voor 3 miljard dollar (2,2 miljard euro) een aandeel in het Amerikaanse private-equitybedrijf Blackstone.

Het wordt de eerste investering van het nieuwe investeringsvehikel dat de Chinese staat aan het oprichten is om zijn buitenlandse reserves rendabeler te beleggen. China heeft zo’n 1.200 miljard dollar aan buitenlandse reserves, die nu grotendeels in Amerikaanse obligaties zitten. Het nieuwe investeringsvehikel zou tot 200 miljard dollar kunnen gaan beheren.

Met de investering verwerft China een aandeel van bijna 10 procent in Blackstone. Zo blijft de belegging onder de grens waarbij investeringen onder toezicht staan van de Amerikaanse overheid.

De investeringsmaatschappij is van plan in juni naar de beurs te gaan, om zo nog eens 4 miljard dollar op te halen. Blackstone beheert onder andere een private-equityfonds van 18,1 miljard dollar, een van de grootste ter wereld. Het bedrijf heeft sinds zijn oprichting eind jaren tachtig geïnvesteerd in ongeveer honderd bedrijven, waaronder informatiemakelaar Nielsen (voorheen VNU), chipmaker Freescale en vakantieparkenexploitant Center Parcs.

Voor Blackstone is de investering een kans om meer in Chinese bedrijven te investeren, waar doorgaans steun van de Chinese regering voor nodig is. De partijen zijn overeengekomen dat de Chinese overheid haar investering in Blackstone voor vier jaar aanhoudt. Ook zal China het komende jaar niet investeren in concurrerende private-equityfirma’s zoals KKR of Apollo.