Bootmigranten uitgezet

De Spaanse autoriteiten hebben de afgelopen dagen meer dan 750 clandestiene Afrikaanse immigranten gerepatrieerd die per boot naar de Canarische Eilanden waren gekomen. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekendgemaakt.

De migranten, in meerderheid Senegalezen, arriveerden de afgelopen week op de Canarische Eilanden. Met hun snelle repatriëring hoopt Spanje verdere, potentiële migranten in Afrika te ontmoedigen.

Sinds Spanje vorig jaar een terugkeerovereenkomst heeft gesloten met Senegal – het land waar de meeste bootmigranten inschepen – zijn al zeker vijfduizend illegalen teruggestuurd per vliegtuig.

Het terugkeerverdrag ligt politiek gevoelig in Senegal. Veel Senegalezen verwijten hun regering zich in te laten met een koehandel, door uitgezette landgenoten op te nemen in ruil voor geld. Als onderdeel van de overeenkomst maakte Madrid vorig jaar voor 20 miljoen euro aan hulp over naar Dakar.