Barça blijft na spektakelstuk tegen Atlético hopen op de titel

Atlético Madrid0FC Barcelona6

Ruststand 0-3. 40. Messi 0-1, 44. Zambrotta 0-2, 45. Eto'o 0-3, 58. Ronaldinho 0-4, 80. Messi 0-5, 90. Iniesta 0-6. Rode kaart: 72. Eller (Atlético, 2x geel).

Het applaus van de Atlético-aanhang was de ultieme beloning voor de voetbalshow die FC Barcelona gisteravond opvoerde in het Stadion Vicente Calderón. De formatie van Frank Rijkaard voegde met de 6-0 overwinning een klassieker toe aan het al rijke clubrepertoire. Atlético beleefde daarentegen een gitzwarte avond. Nog niet eerder werden de roodwitten in eigen huis zo gekleineerd. „Dit was bijna perfect”, stelde Giovanni van Bronckhorst een uur na het spektakelstuk in de Spaanse hoofdstad. De Nederlandse verdediger van Barcelona had op het veld gewoon staan genieten. „Natuurlijk is het prachtig om dit mee te maken. Al die mooie snelle aanvallen, prachtige goals. Dit is de beste wedstrijd van ons dit seizoen. We doen nog steeds volop mee om de eerste plaats.”

De strijd om het kampioenschap in de Primera Division is ongemeen spannend. Met nog drie wedstrijden te gaan maken Real Madrid (69 punten), FC Barcelona (69), Sevilla (67) en Valencia (65) nog kans op de titel. Alle vier de clubs wonnen afgelopen weekeinde hun wedstrijd. Koploper Real Madrid ontsnapte een kwartier voordat Atlético-Barcelona begon in een uitduel met Recreativo. Roberto Carlos maakte in de laatste minuut het winnende doelpunt: 2-3. Van Bronckhorst: „We hoorden dat nog vlak voor de aftrap in de kleedkamer. Dat voelde wel even als een mentale tik.”

FC Barcelona probeerde in de aanloop naar het treffen met Atlético Madrid de rijen zo gesloten mogelijk te houden. Na de dramatische uitschakeling in het bekertoernooi door Getafe en het teleurstellende gelijkspel vorige week tegen Betis Sevilla was er in Catalonië direct sprake van een crisissfeer. Trainer Rijkaard zou zijn naar Ajax vertrokken tactische brein Henk ten Cate te veel missen, de sterren Ronaldinho en Samuel Eto’o zouden elkaar het licht in de ogen niet gunnen en na de successen van vorig seizoen zou de honger naar nieuwe prijzen zijn verdwenen. Het drietal Deco, Carles Puyol en Eto’o stak voor de 34ste speeldag de koppen tijdens een etentje bij elkaar. Tot op het bot gemotiveerd arriveerde Barça in de stad van aartsrivaal Real.

Twee uur voor de wedstrijd begon het te stormen in de straten van Madrid. De duizenden toeschouwers die het laatste stuk van het metrostation Piramides naar het Stadion Vicente Calderon moesten lopen, raakten doorweekt door de hoosbuien. Stalletjes met souvenirs waaiden om. Bliksemflitsen schoten door de lucht. Brian Laudrup, voormalig lid van het Dream Team van Barcelona en nu televisiecommentator, schuilde net als tientallen anderen onder een dakje voor de regen. Even later zag hij het droomkwartet van het huidige Barça – Ronaldinho, Deco, Eto’o en Messi – alle critici de mond snoeren.

Tot de veertigste minuut bleef Atlético piepend en krakend overeind, maar na de openingstreffer van Messi ontstond er een kat- en muisspel. Nog voor rust beslisten Gianluca Zambrotta (met een prachtig lobje) en Eto’o (een fraaie intikker) de wedstrijd die vooraf nog als zeer lastig was ingeschat. Barcelona had in het seizoen 1999-2000 voor het laatst gewonnen bij Atlético Madrid.

In de tweede helft was er nog slechts sprake van gallery play. Op wonderschone wijze zette de dit zoen vaak bekritiseerde Ronaldinho na een uur spelen de 0-4 op het scorebord. De nummer tien rondde een door hem zelf opgezette combinatie met Eto’o prachtig af. De aanvallers vielen elkaar in de armen. De aanhang van Atlético beloonde het doelpunt met een staande ovatie. Zoals de Braziliaan vorig seizoen het publiek van Real Madrid op de banken kreeg.

Ronaldinho, Deco, Eto’o, Messi en de andere sterren van Barcelona lieten gisteren zien dat de honger naar succes nog niet is gestild. Messi en invaller Andres Iniesta maakten met het vijfde en zesde doelpunt het voetbalfeest van de azulgrana compleet. Trainer Rijkaard speelde na afloop weer de rol van mister cool. „Barcelona indrukwekkend? Nee, vond ik niet. Als we wat zorgvuldiger hadden gespeeld hadden we nog meer doelpunten kunnen maken.”