Bank Capitalia voor 21,8 mld naar Unicredit

De Italiaanse bank Unicredit neemt voor 21,8 miljard euro het eveneens Italiaanse Capitalia over. De combinatie wordt de tweede bank van Europa en de zesde van de wereld, met een beurswaarde van bijna 100 miljard euro.

Capitalia-topman Cesare Geronzi heeft jarenlang de overname van zijn bank tegengehouden. De Nederlandse bank ABN Amro, met 8,8 procent de grootste aandeelhouder van Capitalia, was daarin geïnteresseerd, maar kocht uiteindelijk een andere Italiaanse bank, Antonveneta.

ABN Amro blijkt nu toch een belangrijke rol gespeeld te hebben bij de overname van Capitalia door het vier keer zo grote Unicredit. De overnamestrijd rond ABN Amro heeft de fusiebesprekingen in een stroomversnelling gebracht, erkent topman Geronzi vandaag in de krant La Repubblica. „De sterke bewegingen op internationaal bancair gebied hebben ons ervan overtuigd dat tijdverlies ongewenst zou zijn.”

De aanstaande overname van ABN Amro zou direct gevolgen hebben gehad voor de aandeelhoudersstructuur van Capitalia, waardoor de Italiaanse bank kwetsbaar is geworden voor vijandige buitenlandse aanvallen. Mede om dat voor te zijn, is besloten tot het samengaan met Unicredit.

De deal is voor Italiaanse begrippen in recordtempo tot stand gekomen. „Vanaf begin mei zijn de gesprekken met Unicredit concreet geworden”, aldus Geronzi. Behalve de druk op ABN Amro en indirect Capitalia is de Italiaanse politieke steun voor de fusie en de gulheid van Unicredit-topman Alessandro Profumo doorslaggevend geweest.

Capitalia’s aandeelhouders krijgen een premie van 24,4 procent op de gemiddelde aandeelprijs van de afgelopen drie maanden. Profumo trok Geronzi over de streep door hem het vicepresidentschap van de nieuwe fusiebank aan te bieden. Een risico, omdat Geronzi wordt verdacht van betrokkenheid bij het faillissement van de Italiaanse melkmultinational Parmalat en in een andere faillissementsaffaire al is veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf, waartegen hij in beroep is gegaan.

Gisteren gaven de raden van bestuur van beide banken in Milaan en Rome het groene licht voor de fusie. De twee banken zullen samen 16 procent van de Italiaanse markt in handen krijgen. Vakbonden zien de fusie met gemengde gevoelens tegemoet. Ze vrezen voor de banen van 10.000 van de 164.000 werknemers die werkzaam zijn van Praag tot in Sicilië.