Balkenende vs. Prodi

Nadat de opvallend aan de weg timmerende staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans (PvdA) hem reeds voor was gegaan, werpt deze week premier Balkenende (CDA) zelf zich voor de leeuwen van het Europees Parlement. Om nog eens uit te leggen waarom Nederland zoveel moeite heeft met de Europese Grondwet. Timmermans moest vorige maand in Brussel nog genoegen nemen met de leden van commissie Constitutionele Zaken als toehoorders. Voor een minister-president haalt het parlement meer uit de kast. Hij wordt woensdag in – het in Nederland ook al omstreden – Straatsburg verwacht om daar in de plenaire vergadering de Europese fractieleiders te treffen.

Hoewel verwacht… Het was vooral de wens van Balkenende zelf om aan de meest fervente voorstanders van de Europese Grondwet – want dat zijn de europarlementariërs – te vertellen wat de Nederlandse bezwaren zijn en hoe deze kunnen worden weggenomen. Een gedurfde onderneming, maar ook weer niet té gedurfd. Echte debatten met interrupties vinden in het ‘hémicycle’ van het 23-talige Europees Parlement nu eenmaal niet plaats. En dat alles in de wetenschap dat niet de leden van het parlement over de toekomst van de Grondwet beslissen, maar de collega-regeringsleiders van Balkenende als ze volgende maand met elkaar in Brussel bijeen zijn.

Maar toch, zo’n optreden in Straatsburg kan wel weer het in zoveel landen op onbegrip stuitende Nederlandse standpunt verduidelijken. Juist daarom is het een domper dat het Parlement heeft besloten ‘in het kader van het evenwicht’ om morgen de dag voor Balkenendes optreden de Italiaanse premier Romano Prodi naar Straatsburg te halen voor een soortgelijke sessie. De oud-voorzitter van de Europese Commissie zal ongetwijfeld een juichverhaal over de Grondwet afsteken. Kortom: Prodi is de spreekwoordelijke boom in de schaduw waarvan Balkenende mag spreken.

Mark Kranenburg