Afghaanse missie van Duitsland niet in gevaar

De Duitse regering is vastbesloten om met militairen te blijven bijdragen aan de wederopbouw van Afghanistan. Dat hebben bondskanselier Merkel (CDU) en de top van coalitiepartner SPD verklaard nadat zaterdag drie Duitse soldaten om het leven zijn gekomen bij een zelfmoordaanslag in Noord-Afghaanse stad Kunduz.

De drie stierven toen ze in de provinciehoofdstad hun gepantserde voertuigen verlieten om op een markt inkopen te doen en een passant zichzelf opblies. De aanslag, waarbij ook vijf soldaten zwaar gewond raakten, is opgeëist door de Talibaan, die ook de naam van de dader bekendmaakte.

Duitsland is met 3150 soldaten de derde troepenleverancier van NAVO-vredesmacht ISAF. Tot nu toe kwamen 21 Duitse soldaten in Afghanistan om het leven, van hen stierven er acht aan de gevolgen van ongelukken.

Minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD) wees erop dat de aanslag nog eens aantoonde dat er in Afghanistan „geen rustige of hoegenaamd veilige zones” bestaan. Duitsland wordt al maanden bekritiseerd omdat Duitse troepen in het verhoudingsgewijs rustige noorden van het land gestationeerd zijn, terwijl soldaten uit andere landen in het zuiden voortdurend in gevechten verwikkeld raken.

De meeste partijen zien in de gebeurtenissen geen aanleiding om Duitse soldaten zo snel mogelijk uit Afghanistan weg te halen. Alleen de Linkspartei hield een pleidooi voor een snelle terugtrekking. De fractievoorzitter van de Linkspartei in de Bondsdag, voormalig SPD-voorzitter en minister Oskar Lafontaine, baarde gisteravond opzien door in een tv-discussie te verklaren dat Duitse soldaten in Afghanistan betrokken zijn bij terroristische acties omdat de Amerikanen met hun optreden internationale afspraken zouden schenden. Andere politici wezen Lafontaine’s opmerkingen als absurd van de hand.

Wel ontstond er een debat over de aard van de missie. Zo riep een organisatie voor belangen van soldaten op tot een principieel debat over het nut van de stationering in Afghanistan. Groenen-fractievoorzitter Jürgen Trittin wees er op dat het Amerikaanse leger met militaire acties de ISAF-missie in gevaar brengt. De Amerikanen zouden daarom niet meer vanuit ISAF-gebied moeten opereren.