5 Snellezen

Lekker snel veel lezen

Zapreader

www.zapreader.com

Ik lees graag, veel en snel. Als ik niet voor mijn plezier lees, is dat laatste een belangrijk gegeven. Maar het kan sneller, ontdekte ik. Veel sneller. Zap-reader is een online tool om digitale teksten in een duizelingwekkende vaart door te nemen. Je hoeft dus niets te leren of te installeren en het werkt voor alle talen. Je selecteert en kopieert wat je wilt snellezen en plakt dit in het leesvak van de Zapreader. Vervolgens klik je op ‘Zap it!’ – en dat is alles. De tekst komt nu woord voor woord voorbij. De tijdwinst zit ’m vooral in het feit dat je je ogen niet heen en weer beweegt. Hoe snel de tekst voorbij flitst en met hoeveel woorden tegelijk kun je makkelijk aanpassen. 750 woorden per minuut haal ik wel en als je het vaker doet, gaat dat nog omhoog. Gemiddeld schijnen mensen zo’n 250 woorden per minuut te lezen, dus tel uit mijn (tijd)winst! Tijd voor een goed boek bijvoorbeeld. Op mijn gemak. (CJ)