Fucheng

Liu is slecht ter been Liu en haar man Treinen in de nacht is prettig en de hardsleepers zijn niet meer zo Spartaans als toen ik in 1980 in een Chinese trein reisde. De wagons zijn ingedeeld in open compartimenten waar aan weerskanten drie stapelbedden staan. Op de onderste bank wordt in de meeste gevallen

winnie.jpg

stok.jpg

Liu is slecht ter been
liu_en_man.jpg

Liu en haar man

Treinen in de nacht is prettig en de hardsleepers zijn niet meer zo Spartaans als toen ik in 1980 in een Chinese trein reisde.
De wagons zijn ingedeeld in open compartimenten waar aan weerskanten drie stapelbedden staan.
Op de onderste bank wordt in de meeste gevallen niet geslapen maar gegeten,gekaart en gepraat.
Af en toe komt er een soort koffiejuffrouw langs met een karretje met eten, drinken en zelfs speelgoed voor de kinderen.
Je slaapt op een soort massagebanken die zijn gedrapeerd met een blauw kleedje met gelokt randje.
Winnie mijn tolk, assistent en reisgenoot (zie foto boven) had zelf nog nooit met de nachttrein gereisd omdat haar familie in Peking woont. De meeste Chinezen reizen per trein om familiebezoekjes af te leggen. Een treinkaartje naar Xian kost 25 euro, de helft goedkoper dan een vliegticket.
In Xian worden we s’ochtends om half zeven opgehaald door een busje van’ Plan China’ een NGO die voorlichting geeft aan kinderen op het platteland op het gebied van gezondheid en hygiëne.

In Fucheng, een dorpje hoog in de bergen interview ik Liu die trombose heeft en zich geen medicijnen kan veroorloven (zie verhaal over gezondheidszorg in NRC van 25 mei).

Ook ontmoet ik de 83-jarige meneer Zhang (zie foto onder) die twee zonen heeft en moet rondkomen van 150 euro per jaar.
Het dorp heeft geen stromend water. Midden in het dorp staat een waterpunt waaruit de dorpsbewoners hun rantsoen water kunnen pompen.Ook de omliggende dorpjes komen water halen in Fucheng.
De 50-jarige zoon van Zhang woont nog altijd thuis. In het gebied rond Fucheng is het gebruikelijk dat de ouders van de bruidegom een bruidsschat van ongeveer 2000 euro betalen aan de ouders van de bruid die het meisje dan vervolgens afstaan aan de schoonfamilie. De zoon van Zhang was gek op zijn verloofde maar Zhang kon de bruidsschat niet betalen. Zhang’s jongste zoon heeft het anders opgelost.
Ook voor zijn bruid kon geen bruidsschat worden betaald maar hij compenseerde het geldgebrek van zijn vader door zelf bij zijn schoonfamilie in te trekken.

brilletje.jpg
Dit is Zhang.In Fucheng zijn nog geen moderne nepbrillen verkrijgbaar. Bijna alle mannen dragen grote antieke brillen.