Zwarte Scholen 1

Met veel interesse las ik afgelopen zaterdag het artikel over leren en opvoeden op zwarte scholen. Ik ben zelf acht jaar docent aan het hbo en heb de afgelopen jaren de studentenpopulatie van onze hogeschool langzaam zien verkleuren. Er zijn binnen onze opleiding voor het eerst eerstejaarsgroepen waar geen autochtone studenten meer aanwezig zijn.

Liefdevolle strengheid werkt in mijn ogen het beste. Veel van het complexe of onaangepaste gedrag van studenten komt voort uit onzekerheid of eenvoudigweg niet weten hoe te handelen in bepaalde situaties. Veel van mijn allochtone studenten die zijn opgegroeid in een zwarte wijk, hebben op zwarte lagere- en middelbare scholen gezeten en komen pas op het hbo `echte Nederlanders` (hun eigen term) tegen. Veel van hen vinden het moeilijk met `echte Nederlanders` om te gaan. Die onzekerheid doorbreken zie ik als een belangrijke taak van een docent. Door studenten als individu te beschouwen en niet te beoordelen als groep wordt een basis gelegd voor een betere toekomst. Het onderwijs heeft daarin een verantwoordelijke taak.