Warmste lente ooit

Na de warmste herfst ooit en de allerwarmste winter sinds het begin van de waarnemingen staat het inmiddels vrijwel vast dat ook de lente van 2007 tot de allerwarmste ooit zal uitgroeien. Met een gemiddelde temperatuur van tot nu toe 11,1 graden bedraagt de afstand tot de oude recordhouder 1998 een halve graad. De kans dat die voorsprong de komende twee weken nog verloren gaat, is vrijwel nihil.

Wat het weer betreft, verandert voorlopig niet veel. Zowel vandaag als zondag lijkt het droog te blijven en schijnt de zon geregeld. In de middaguren ontstaan ook stapelwolken, maar die bereiken nergens het buienstadium. Bij een vandaag eerst nog stevige maar langzaam afnemende zuidwestenwind en zondag juist rustige omstandigheden lopen de middagtemperaturen uiteen van 16 of 17 graden in het uiterste noordwesten tot waarden rond 20 graden in het zuidoosten.

Hoewel het weer in de ons direct omringende landen er ongeveer vergelijkbaar uitziet, is de grens met erg warme lucht boven Midden-, Oost- en Zuidoost-Europa toch steeds dichtbij. Nu en dan trekken door dat overgangsgebied storingen naar het noordoosten. Een daarvan komt in de nacht van zondag op maandag en maandag overdag dichtbij het oosten van ons land te liggen. De bijbehorende neerslag kan maandag dan ook op ieder moment het oosten binnenkomen. Het westen blijft waarschijnlijk droog, daar komt alleen meer bewolking.

De temperaturen doen maandag door het mindere weer wel een stapje terug.