Vrouwen doden chimp-baby

Bij het zien van het kopje `Vrouwen doden chimp-baby` op de wetenschapspagina van NRC Handelsblad (15 mei) schrok ik nogal. Daar was het natuurlijk ook voor bedoeld. Ik schrok nog meer toen ik de rest van het stukje las. Er moet me toch iets van het hart: in de Nederlandse taal is de term `vrouwen` gereserveerd voor de mensensoort. Vrouwelijke dieren worden aangeduid als ooi, merrie, teefje , vrouwtje, koe enzovoort. Mannelijke dieren worden aangeduid als ram, hengst, reu, mannetje, stier e.d. Het is evident dat de schrijver van het stukje een gelovige aanhanger van de evolutietheorie is, en dat hij mensen tezamen met de chimpansees onder de apensoorten schaart. En dat hij mensen dus op één lijn stelt met dieren. Ik zou hem dan graag een brief schrijven met als aanhef: De geachte reu.... , of stier....... (Hij mag zelf kiezen waar hij de voorkeur aan geeft). Het zou natuurlijk ook kunnen dat de schrijver een vrouw is, tja, ... dat zou wel erg zielig zijn.

    • H. Buiting-Klerk St. Michelsgestel