Televisie Voorkeur

Cup Final. Match of the day verslaat live de Engelse bekerfinale tussen Chelsea en Manchester United in het nieuwe Wembley Stadion. BBC1, 13.40-18.30u. (Foto AFP) Chelsea's Lassana Diarra (L) vies with Manchester United's Darren Fletcher (R) during their Premiership match at home to Chelsea at Stamford Bridge Stadium, London 09 May 2007. AFP PHOTO/CARL DE SOUZA. Mobile and website uses of domestic English football pictures subject to subscription of a licence with Football Association Premier League (FAPL) tel: +44 207 298 1656. For newspapers where the football content of the printed and electronic versions are identical, no licence is necessary. AFP

actualiteiten

Nova/Den Haag vandaag. Met een portret van de Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton en een reportage over de Gay Pride-parade in Warschau. Ned. 2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

Boter, kaas en eieren. Te gast zijn columnist Youssef Azghari en programmamaker Rocky Tuhuteru. Zij discussiëren over een open brief uit de Molukse gemeenschap aan minister Vogelaar. In de brief wordt aangegeven dat het integratiedebat, nu verengd tot de integratie van moslims, gebaat zou zijn bij de ervaringen van de Molukse gemeenschap. Ned. 2, 15.05-15.30 uur

Het nieuwe Lagerhuis. Live debatprogramma. Eerste van vier afleveringen waarin het thema jong en oud centraal staat. Stellingen: ouders die hun kind alleen laten, zijn onverantwoordelijk; jongeren kunnen wel chatten, maar kennen geen goed Nederlands; willen wij vakantiegeld inleveren voor een beter milieu? Gast is minister Jacqueline Cramer (VROM). Ned.2, 21.05-22.00u.

informatief

Natuur in de stad. Zevendelige serie over natuur op onverwachte plekken. Laatste aflevering: Dordrecht. De stad heeft een spectaculair plan: onder het hele gebied van het eiland van Dordrecht een nieuw recreatie- en natuurgebied realiseren van meer dan 750 hectare. Ecologen Rob Haan en Renée Normann gaan op zoek naar dieren die daar baat bij hebben. Ned.2, 18.00-18.30u.

Wonderlijke wegen. Ernst Daniël Smid gaat op zoek naar de historische verhalen achter cultureel en kerkelijk erfgoed. Folkert is een jonge priesterstudent in Alkmaar in de vijftiende eeuw die zich liever bezighoudt met gokken en vechten dan met zijn studie. Claes Compaen uit Oostzaan meldt zich als 17-jarige aan bij de VOC. Jaren zwerft hij over de wereldzeeën, wordt schatrijk, maar kan nergens meer aan wal. Ned.2, 19.00-19.30u.

Blauw bloed. Compilatie van hoogtepunten uit het afgelopen seizoen, zoals de geboorte van prinses Ariane, het huwelijksjubileum van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en de jaarlijkse fotosessie in Lech. Ned.2, 19.30-20.15u.

documentaire

Hannibals Elefanten. Reconstructie van de tocht van Hannibal en zijn olifanten over de Alpen, op de vlucht voor de Romeinen. Arte, 20.45-21.40u.u.

cultuur

The culture show. Cultureel magazine. Met Wayne Coyne van The Flaming Lips, die een masterclass podiumgedrag geeft, filmactrice Helena Bonham Carter over haar nieuwe film en Mark Kermode die onderzoekt of skiffle weer terugkomt. BBC2, 20.50-21.40u.

Cinema.nl: Cannes 2007. Verslag van het filmfestival van Cannes. Interviews met sterren en regisseurs, recensies en sfeerreportages vanuit de filmhoofdstad van de wereld. Ned.2, 0.30-0.55u.

De keuze van Dolf Jansen. Hoogtepunten uit de archieven van Pinkpop. Met Radiohead, Thindersticks, The Thrills en Ilse Delange. Ned.3, 23.25-0.05u.

amusement

Mooi! Weer De Leeuw. Live programma met gastheer Paul de Leeuw. Gasten zijn onder anderen Leontien van Moorsel en Marija Serifovic, winnares van het songfestival. Ned.1, 20.25-21.25u.

Dit was het nieuws. Satirisch programma waarin teamcaptains Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje en presentator Harm Edens commentaar leveren op nieuws en actualiteiten. Gasten zijn presentatrice Renate Verbaan en journalist Leon Verdonschot. Ned.1, 21.25-22.05u.

Raymann is laat. Show met cabaretier en stand-up comedian Jörgen Raymann. Gasten zijn presentator Jeroen Pauw en Martin Sitalsing, plaatsvervangend korpschef van de politieregio Friesland, over het vertrek van hoogopgeleide allochtonen bij de politie. Ned.1, 22.05-23.00u.

sport

Studio Sport finalemaand. Live verslag van de hockeyfinale Bloemendaal-HGC (mannen). Samenvattingen van de hockeyfinale Den Bosch-Amsterdam (vrouwen) en de waterpolofinale Polar Bears-Brandenburg (vrouwen). Ned.1, 15.00-17.50u.

NOS Studio Sport. Onder andere de vandaag verreden etappe in de Giro d’Italia, het WK taekwondo in Peking, het NK dressuur in Eindhoven en de in 1982 opgeheven voetbalclub FC Amsterdam. Ned.1, 23.00-23.55u.