Televisie Overige films

Mrs. Miniver (William Wyler, 1942, Engeland). Met zeven Oscars onderscheiden, even simpel als effectief melodrama dat de Amerikanen hielp overtuigen van de noodzaak van offers voor de oorlogsinspanning. Eenvoudige Britse huisvrouw ziet de oorlog haar rozentuin binnendringen. Met Greer Garson, Walter Pidgeon. BBC 2, 14.00-16.50u.

Ja zuster, nee zuster (Pieter Kramer, 2002, Nederland). Regisseur Kramer en scenarist Frank Houtappels laten triomfantelijk zien dat je in Nederland een echte grootscheepse filmmusical kunt maken. Pakte even vilein als betoverend uit. Met Loes Luca als zuster Klivia en Paul R. Kooij als boze, homoseksuele buurman. Ned. 3, 15.45-17.20u.

The Entertainer (Tony Richardson, 1960, GB). Verfilming van het gelijknamige toneelstuk van John Osborne over stagnatie in de jaren vijftig. Laurence Olivier speelt een mislukte komiek die denkt in de voetsporen te kunnen treden van zijn beroemde vader. Gootsteenrealisme ten voeten uit. BBC 2, 16.50-18.30u.

Back to the Future II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Parate kennis van deel 1 strekt tot aanbeveling bij het kijken naar ironische en fantasierijke vervolgfilm, waarin andermaal grenzeloos wordt gegoocheld met tijdniveaus. Michael J. Fox komt ouders, kinderen en zichzelf tegen wanneer hij zowel in 2015 als in 1955 de vloek op zijn familie probeert te corrigeren. Veronica, 18.00-20.00u.

Ice Station Zebra (John Sturges, 1968, VS). Koude-Oorlogplatitudes beheersen rond Noordpool gesitueerde onderzeeërsfilm naar spionageroman van Alistair MacLean. Met Rock Hudson, Ernest Borgnine. BBC 2, 18.30-20.50u.

The Matrix Reloaded (Andy & Larry Wachowski, 2003, VS). Vervolg op ‘The Matrix’ combineert andermaal actie, sciencefiction, religie en filosofie, maar zo origineel als de virtuele wereld van het origineel er nog uitzag, zo versleten is de vormgeving nu al. Met Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Laurence Fishburne. Veronica, 20.00-22.40u.

Shark Tale (Bergeron, Jenson en Letterman, 2004, VS). Italiaans-Amerikaanse en Afrikaans-Amerikaanse sterren leenden niet alleen hun stemmen, maar ook hun uiterlijk aan vissen in op de computer geanimeerde satire op maffiafilms. SBS6, 20.00-21.40u.

Serial Mom (John Waters, 1994, VS). Voormalige koning der wansmaak Waters maakte satire over Doris Day-achtig moederschap en de Amerikaanse media. Voorbeeldige moeder Kathleen Turner vermoordt iedereen die haar niet bevalt. Ook met Sam Waterston, Ricki Lake. RTL7, 20.30-22.10u.

Three Seasons (Tony Bui, 1999, VS/Vietnam). Eerste Vietnamees-Amerikaanse coproductie vertelt drie met elkaar verweven, simpele verhalen. Regisseur Bui, bewonderaar van Tarkovski, neemt de tijd en zoekt het meer in het associatief-contemplatieve dan in het dramatische. Canvas, 23.30-1.15u.

The Boys from Brazil (Franklin J. Schaffner, 1978, VS). Merkwaardige thriller naar bestsellervan Ira Levin. Kamparts Mengele (Gregory Peck) heeft via genetische manipulatie bijna honderd Hitlerklonen uitgezet en wil de adoptievaders van de 14-jarige kereltjes laten vermoorden. Naar Wiesenthal gemodelleerde Lieberman (Laurence Olivier) krijgt er lucht van. BBC 2, 23.50-1.50u.

Vizontele Tuuba (Yilmaz Erdogan, 2004, Turkije). Vervolg op Vizontele (2001) speelt zich af in hetzelfde dorpje, waar de televisie anno 1980 gemeengoed is en iedereen naar Dallas kijkt. In het eerste uur is Vizontele Tuuba een ludieke reis door een charmant dorpje, om je vervolgens bij de kladden te grijpen. De recente Turkse geschiedenis wordt kritisch en aangrijpend onder de loep genomen. Ned. 2, 0.55-2.45u.