Televisie Overige films

Back to the Future, Part III (Robert Zemeckis, 1990, VS). Laatste deel van consistente, door Steven Spielberg bedachte tijdreis-trilogie speelt in het Wilde Westen van 1885 en trakteert op ambachtelijke bravoure en cinefiele spelletjes met het western-idioom. Veronica, 18.20-20.30u.

’n Beetje verliefd (Martin Koolhoven, 2006, Ned.). Opa gaat niet naar het bejaardentehuis zoals zijn dochters willen, hij wordt nog een keer verliefd. Deze Telefilm leunt gênant zwaar op de veronderstelling dat het onderwerp ‘seks en ouderen’ per se grappig is. Ned.2, 20.30-22.00u.

The Edge (Lee Tamahori, 1997, VS). Scenarist David Mamet goochelt met genreconventies in ouderwetse avonturenfilm waarin twee rivaliserende mannen in de wildernis belanden en gedwongen worden samen strijd te leveren tegen een enge beer. Met Anthony Hopkins als oude intellectueel en Alec Baldwin als onstuimige fotograaf die iets heeft met Hopkins’ echtgenote Elle MacPherson. RTL7, 20.30-22.30u.

The Matrix Revolutions (Andy en Larry Wachowski, 2003, VS). Nu de hele trilogie te overzien valt, kunnen we constateren dat alleen deel 1 de doorsnee ontsteeg. De Wachowski’s zijn de draad die zo veelbelovend werd gesponnen in 1999 kwijtgeraakt en zijn in hun afsluitende deel van de trilogie beland op het niveau van James Cameron: fabuleuze effecten en een componist met het complete werk van Carl Orff in de kast. De keuzes die Neo moet maken zijn de keuzes van een kind achter zijn spelcomputer geworden. Veronica, 20.30-22.55u.

Rio Bravo (Howard Hawks, 1959, VS). Beroemde western met John Wayne werd door regisseur Hawks gemaakt als een antwoord op High Noon, door sheriff Wayne wel hulp te laten krijgen nadat hij broer van rijke man gevangen heeft gezet wegens moord. Uitgezonden in het kader van een thema-avond wegens Wayne’s honderdste geboortedag. Nagesynchroniseerd. Arte, 20.40-23.00u.

Jaws 3 (Joe Alves, 1983, VS). Tweede van drie mechanische vervolgfilms op Steven Spielbergs kassucces over reuzenhaai werd in de bioscoop opgekrikt door driedimensionale vertoning. Veronica, 22.55-0.45u.

Anywhere But Here (Wayne Wang, 1999, VS). Niet te missen, schitterend geacteerd juweeltje over de hobbelige relatie tussen vrijgevochten moeder Susan Sarandon en haar aardse dochter Natalie Portman. BBC 2, 0.15-2.05u.

Die Blechtrommel (Volker Schlöndorff, 1979, West-Duitsland/Frankrijk/Portugal). Optimale verfilming van Günter Grass’ verbijsterende roman, in de grimmige optiek van de kleine Oskar die weigert groot te worden in het kleinburgerlijke Dantzig van voor en tijdens het nationaal-socialisme. Met David Bennent, Angela Winkler, Mario Adorf. Arte, 0.20-2.40u.