Televisie Film van de dag

Sean Penn in The Thin Red Line. The Thin Red Line Year: 1998 Director: Terrence Malick Sean Penn PHOTOS12

The Thin Red Line. Terrence Malick beschouwt bijna drie uur lang de universele, bijna mystieke absurditeit van krijgsheldendom. Hij baseerde zich daarbij op de gelijknamige roman uit 1962 van James Jones, veteraan van Guadalcanal en auteur van From Here to Eternity. Jones’ specifieke mengeling van lyriek en martiaal machismo sluit goed aan bij de minstens zo bijzondere stijlopvattingen van Malick. The Thin Red Line, op het filmfestival van Berlijn bekroond met een Gouden Beer, is een prestigeproductie van 55 miljoen dollar met een uit sterren bestaande rolbezetting, die alom felle reacties oproept. Malicks plechtige benadering van de slag om Guadalcanal, een Melanesisch eiland, is een makkelijke prooi voor parodiëren: admiraal John Travolta en luitenant-kolonel Nick Nolte voeren bij de ondergaande zon een filosofisch debat over het wezen van de oorlog.

(Terrence Malick, 1998, VS), RTL7, 22.10-1.29u.

André Waardenburg