Televisie Film van de dag

Minoes. Meneer Tibbe dreigt ontslag te krijgen omdat hij te verlegen is om nieuwtjes te jagen voor de Killendoornse Courant. Gelukkig vindt hij in een boom een dame die Minoes blijkt te heten, doodsbang is voor honden, dol is op visjes en goed op de hoogte is van allerlei nieuwtjes die zij naar eigen zeggen van katten heeft gehoord. Het heerlijke Minoes is de beste van alle Annie M.G. Schmidt-verfilmingen die de laatste jaren rijkelijk over de bioscoop zijn uitgestrooid. De film is mooi, spannend, geestig en wijs. Er is een werkelijk perfecte cast, Theo Maassen als meneer Tibbe en Carice van Houten als de poes-juffrouw Minoes voorop, maar daarbij ook Pierre Bokma, Olga Zuiderhoek en Kees Hulst in bijrollen. Artdirector Vincent de Pater schiep een tijdloos gelukkig Nederlands plaatsje, waar achter de vriendelijke façades grote geheimen blijken schuil te gaan.

(Vincent Bal, 2001, Ned.), Ned. 3, 15.00-16.20u.

André Waardenburg