Tabaksblat: niets mis met koop ABN Amro

,,Er is niets mis met wat er nu gebeurt rondom ABN Amro.” Dit zegt Morris Tabaksblat, voorzitter van de commissie die in 2003 een gedragscode voor bedrijven en aandeelhouders opstelde, vandaag in een interview in deze krant. Hij ziet „geen reden in paniek te raken” nu overname van ABN Amro dreigt: „Als ABN Amro de overnemende partij was geweest, had niemand in Nederland iets gezegd.” Hij noemt mogelijke overnamepartner Barclays „geen slechte” bank. „Iedereen praat over bankenconsolidatie in Europa en dat is waar ABN Amro nu mee bezig is.” Ook Royal Bank of Scotland, die samen met Fortis en Santander ABN Amro wil opsplitsen, is een „goede bank”.

De oud-Unilevertopman vindt niet dat de aandeelhoudersmacht is doorgeschoten. Hij wijst op de rol van de rechter, die bij Stork corrigerend optrad. Volgens critici heeft de code-Tabaksblat tot te grote aandeelhoudersmacht geleid. Onlangs gaf voorzitter Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW aan dat de positie van aandeelhouders moet worden heroverwogen. Tabaksblat vindt dat bestuursraden ,,nog steeds niet goed weten hoe zijn aandeelhouders te managen. Je moet een langetermijnrelatie opbouwen, weten wat je aandeelhouder wil.”

Tabaksblat verwerpt het pleidooi van vakcentrale FNV om werknemers een grotere rol te geven bij de samenstelling van de raad van commissarissen als tegenwicht tegen de aandeelhoudersmacht. „Als je dat in Nederland wilt, heb je niet goed gekeken waarom Duitsland jarenlang in de problemen heeft gezeten.”

Hij waarschuwt wel dat Nederland „alert” moet blijven om zijn positie als financieel centrum te verdedigen. „Dus de overheid moet goed kijken hoe dat het beste kan. We kunnen nog steeds een belangrijk financieel land blijven. Vergeet ING, Aegon en ABP niet.”

Opinie & Debat: pagina 13