Stalin was minstens even grote boef als Hitler

Frits Abrahams schrijft in zijn column van 7 mei een stukje over een bezoek aan Praag en halverwege onderbreekt hij zichzelf: ”maar er is al genoeg onaardigs over Stalin gezegd”. Dat is merkwaardig te lezen in deze dagen waarin we de afloop van de Tweede Wereldoorlog herdenken. In Nederland haalt niemand het in het hoofd om nu te zeggen dat er al genoeg onaardigs over Hitler is gezegd. De Tsjechen kregen na bijna zes jaar Hitler nog eens tot 1953 Stalin op bezoek en daarna 35 jaar zijn opvolgers. Ik denk niet dat je kan volhouden dat er al genoeg ”onaardigs” over Stalin is gezegd. De opmerking van Abrahams bewijst eigenlijk dat het niet zo is: hij had toch moeten begrijpen (zeker in een Tsjechische context) dat Stalin een minstens even grote boef was als Hitler, over wie we ook nog lang niet zijn uitgepraat.