Socialistische Partij verstoot Kouchner

De Franse socialisten accepteren niet dat hun partijgenoot Bernard Kouchner en enkele andere linkse politici zijn toegetreden tot de regering-Fillon onder de rechtse president Nicolas Sarkozy.

Vooral de benoeming tot minister van Buitenlandse en Europese Zaken van Kouchner, een van de populairste linkse persoonlijkheden en eerder minister onder president Mitterrand, kwam hard aan bij de Parti Socialiste. Partijleider François Hollande kondigde gisteren meteen na zijn benoeming aan dat Kouchner „geen lid meer is van de PS”. De procedure om hem te royeren is in werking gezet.

Kouchner verklaarde gisteren, bij de machtsoverdracht door zijn voorganger Philippe Douste-Blazy, op de Quai d’Orsay, dat hij en zijn staatssecretaris Jean-Pierre Jouyet, eveneens van linkse achtergrond, hun land willen dienen „zonder onze overtuigingen te verloochenen”. In Le Monde zei Kouchner dat hij als minister „aan de kant van de onderdrukten” in de wereld blijft staan. „Ik hoop dat mijn resultaten een manier zullen zijn om uitleg te geven.”

De PS heeft niet op resultaten gewacht. „Men kan niet socialist zijn onder Mitterrand en sarkozyste onder Sarkozy”, aldus Hollande. Anders dan Sarkozy is Kouchner voorstander van Turkse toetreding tot de EU. Hij bepleit net als Sarkozy meer internationale actie in Darfur.

Jouyet, een persoonlijke vriend van Hollande en voormalig presidentskandidate Ségolène Royal, is volgens Hollande rechts. Tijdens de campagne bepleitte Jouyet toenadering van de PS tot centrumkandidaat François Bayrou.

Sarkozy heeft ook een post vrijgemaakt voor de linkse Martin Hirsch, voorzitter van de armenbeweging Emmaüs, opgericht door de onlangs overleden Abbé Pierre. Hirsch wordt Hoge Commissaris voor Bestrijding van Armoede. Een voormalig economisch adviseur van Royal, Eric Besson, wordt staatssecretaris onder de premier. Hij maakte al tijdens de campagne de overstap.