Servië wint songfestival,westerse landen klagen

Twaalf jaar geleden waren veel van de bewoners van de staten van voormalig Joegoslavië nog steeds verwikkeld in een bittere burgeroorlog; terwijl ze elkaar thans al jarenlang de `twelve points, douze points` toespelen tijdens het Eurovisie Songfestival. Door hun stemgedrag tonen zij op `grassroots` niveau te voelen dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan wat hen verdeelde.

In plaats van hierover te klagen zouden westerse landen blij moeten zijn met deze blijk van hoe het Eurovisie Songfestival bezig is Europeanen bij elkaar te brengen. Westerse landen hebben elkaar in decennia niet meer bevochten, zij hebben het Eurovisie Songfestival niet meer nodig en kunnen zich veroorloven naar muzikale kwaliteit punten te verdelen. De voormalig Joegoslavische landen zijn zover nog niet. Voor hen is voor elkaar stemmen hun saamhorigheid benadrukken. Twaalf jaar geleden vochten ze nog, nu geven ze elkaar de winnende twaalf punten. Sterker nog: hoe meer punten ze elkaar willen geven, hoe minder ze geneigd zullen zijn elkaar om verschillen nogmaals te lijf te gaan.

Te zijner tijd, als het niet meer nodig is, zullen ze dit gedrag laten varen. Tot die tijd: niet zeuren dat het oneerlijk is: hier is Europese heling en verzoening aan het werk op een intenser niveau dan het Joegoslavië tribunaal.