Play-offs hockey?

Bij de mannen en de vrouwen kan de winnaar van de reguliere competitie de landstitel dit weekeinde mislopen in de finale van de play-offs. Mooi slot van het hockeyseizoen?

Teun de Nooijer, speler van finalist in play-offs Bloemendaal, won reguliere competitie met 22 punten voorsprong op nummer 2 HGC: „De play-offs zijn geen uitholling van de competitie. Ze hebben het hockey een oppepper gegeven en zijn goed voor de sport. Het is een mooie ontknoping van het seizoen. Iedereen leeft er naar toe. Er is veel pers en tv, en er zijn veel meer toeschouwers dan in de competitie. Tijdens de play-offs worden bij Bloemendaal extra tribunes geplaatst. Nadeel van het systeem is dat je met een paar keer pieken aan het slot van het seizoen toch landskampioen kunt worden. Ik zou het als speler raar vinden om als vierde van de reguliere competitie de play-offs in te gaan en dan landskampioen te worden. Wanneer je als team het hele jaar door in de competitie laat zien dat je constant presteert, verdien je de titel. Maar gelukkig zie je aan het eind toch vaak dat de nummer één ook landskampioen wordt.”

Guus Vogels, doelman HGC, verloor eerste finaleduel play-offs (best-of-three) van Bloemendaal: „De play-offs zijn de climax van het seizoen en een mooie manier om de hoofdklasse in de etalage te zetten. De spelers kunnen zich bewijzen op het hoogste niveau. Van belang in de play-offs is hoe je met de spanning omgaat. Bloemendaal heeft de eerste wedstrijd met enig geluk [‘golden goal’, red.] van ons gewonnen , dus het puntenverschil in de competitie zegt niks. Bloemendaal won de competitie dit jaar met overmacht, maar daarachter waren zes tot zeven ploegen die speelden voor een plaats in de play-offs. Dat leidde tot een spannend slot van de competitie. In de breedte zijn de teams meer aan elkaar gewaagd. De kritiek bij de invoering van de play-offs (oneerlijk, uitholling competitie, red.) is achterhaald. De play-offs zijn een mooie afsluiting van het seizoen.”

Mijntje Donners, won negen landstitels op rij met Den Bosch, eerste in reguliere competitie (14 punten voor op Laren), verloor eerste finaleduel play-offs van Amsterdam: „We spelen de play-offs al zo lang (bij vrouwen sinds seizoen 1992/93, red.). Je weet dat het gaat komen. Er bestaat ook geen discussie over. Het is een mooie manier om de beslissing om de titel te bepalen. De play-offs zijn goede reclame voor het hockey. Er is veel aandacht en veel publiek. Vergeleken met de reguliere competitie staat er in de play-offs veel meer druk op een wedstrijd. Het is ook goed voor de speelsters om wedstrijden onder druk te spelen.”

Roelant Oltmans, bondscoach Nederlandse hockeymannen: „Ik ben voorstander van de play-offs. Kijk naar de entourage en sfeer. Er zijn meer toeschouwers en het niveau van de wedstrijden is hoog. Het is mooi om te zien als ploegen boven zichzelf uitstijgen. Het gaat echt ergens om. De play-offs roepen dit soort spanning op en er gaat veel aandacht uit naar de sport. Ja, het risico bestaat dat de nummer één van de competitie geen kampioen wordt. Maar na een goed seizoen als eerste in de competitie eindigen wordt zeker gewaardeerd. Dat wordt gehonoreerd met een ticket voor de Europa Cup en met thuisvoordeel in het eventueel beslissende derde play-offduel.”

Ties Kruize, oud-speler HCKZ en Nederland: „Ik was er altijd voor dat de winnaar van de reguliere competitie ook landskampioen werd. Toch is de invoering van de play-offs een goede zet geweest. Een kwestie van met je tijd meegaan. Ik vind het een verrijking van het seizoen. Er zijn veel toeschouwers en wat tv-aandacht betreft heeft hockey niet te klagen. Zonder play-offs was Bloemendaal twee maanden geleden al kampioen geweest. Nu waren behoorlijk wat clubs in de laatste fase van de competitie nog in de race voor de play-offs. Het ging ergens om en het bleef spannend. De play-offs leveren veel wedstrijden op van hoog niveau. Dat is goed.”