Pinotti nieuwe leider in Ronde van Italië

De Colombiaanse wielrenner Luis Felipe Laverde heeft gisteren de zesde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Hij mocht van zijn medevluchter Marco Pinotti als eerste over de streep rijden in Spoleto. De Italiaanse nummer twee van de etappe nam zelf de leiderstrui over van Danilo di Luca. Het peloton kwam op zo’n zeven minuten binnen. Rabobank-renner Léon van Bon stapte ziek af.

Voor Laverde (27) was het zijn tweede etappezege in de Giro. Ook vorig jaar won de Zuid-Amerikaan een rit, toen de bergetappe naar Domodossola. Gisteren maakte hij deel uit van een ontsnapping van vijf renners, die na 60 kilometer gestalte kreeg. Op de top van de eerste berg, de Monte Terminillo, bedroeg de voorsprong op het peloton ruim zes minuten. Laverde kwam als eerste boven en deed dat ook op de Forca Capistrello. Toen de vijf aan de beklimming van de lastige Forca di Cerro begonnen, was het verschil met het peloton opgelopen tot zeven minuten.

Op een van de moeilijke stukken van de berg ging Laverde in de aanval. Hij kreeg Pinotti, de best geklasseerde van de vijf, mee. In de afdaling naar Spoleto konden de drie achtervolgers niet meer terugkomen. Tot een sprint om de dagzege kwam het niet. Pinotti moest Laverde, vorig jaar vijftiende in het eindklassement van de Giro, wel enkele keren duidelijk maken dat hij de dagwinst mocht opstrijken. De Italiaan vond de leiderstrui voldoende.

„Het is mijn eerste leiderstrui in een race uit de ProTour. Dit is dus een speciaal moment voor me”, zei de 31-jarige Pinotti na zijn slag. De Italiaan, prof sinds 1999, rijdt dit seizoen voor het eerst voor T-Mobile. In 2005 veroverde hij de Italiaanse titel bij het tijdrijden. In de Giro schrijft Pinotti dagelijks voor de krant L’Echo in Bergamo. „Ik wil de leiderstrui in elk geval nog een tijd houden. Het zou helemaal mooi zijn als ik op 26 mei in Bergamo in het roze arriveer.”

Voor Van Bon eindigde de Giro al binnen een week. „Ik voelde donderdag iets opkomen in de maagstreek, maar niet in die mate dat het verontrustend was. Ik ben de zesde rit toch gestart, maar bij de eerste beklimming moest ik al snel lossen terwijl er niet eens hard werd gereden. Dan houdt het op. Ik had geen kracht meer”, zei de routinier op de website van zijn ploeg. „Je kunt concluderen dat het niet gebracht heeft wat ik er vooraf van had verwacht.” (ANP)