Phil Spector: ‘Ik ben te klein voor moord’

Phil Spector in de rechtszaal AP Music producer Phil Spector waits for the start of the third week of his murder trial at Los Angeles Superior Court in Los Angeles, Monday, May 7, 2007. Spector is accused of killing actress Lana Clarkson at his home four years ago. (AP Photo/Jamie Rector, Pool) Associated Press

Phil Spector, de popproducer die in Los Angeles terecht staat voor moord op actrice Lana Clarkson, heeft verklaard dat hij „te klein” is om de moord te hebben gepleegd. In een video-boodschap die hij woensdag naar een tv-zender stuurde, verklaarde Spector dat Clarkson rechtop stond toen ze het leven liet, en dat zij van bovenaf door de mond is geschoten. Aangezien het slachtoffer (met hakken) één meter achtentachtig was, en Phil Spector slechts één meter vijfenzestig is, zou hij te kort zijn om van bovenaf het fatale schot gelost te hebben.

Spector zegt dat Clarkson het waarschijnlijk zelf heeft gedaan, expres of per ongeluk, hoewel hij dit niet heeft gezien. Volgens Spector heeft hij geen seks gehad met de overledene. Opmerkelijk is dat Spector zijn getuigenis via een videoboodschap naar buiten brengt, in plaats van gewoon in de rechtszaal. Voor de zekerheid nam hij twee versies op: één in pak, en één in Hawaiï-shirt.

Spector, die in de jaren zestig de popmuziek veranderde met zijn ‘Wall of Sound’, wordt verdacht van moord op de 40-jarige B-actrice Lana Clarkson, bekend van cultfilm The Barbarian Queen. Op 3 februari 2003 nam hij haar mee naar zijn nepkasteel in de heuvels van Los Angeles. Hij zou haar in de hal in de mond hebben geschoten met een revolver.

In de rechtszaal herhaalde woensdag zijn toenmalige huurchauffeur Adriano De Souza zijn verslag van de moordavond: „Ik hoorde een schot, toen kwam meneer Spector naar buiten met een vuurwapen in zijn hand. Hij zei: ‘ik denk dat ik iemand heb vermoord’.” Toen De Souza door de deur het lijk zag liggen in een stoel, en vroeg wat er was gebeurd, haalde Spector zijn schouders op.

In de rechtzaal was ook een stamelend telefoongesprek te horen dat de Braziliaanse chauffeur op die avond had met de alarmcentrale: „Ik denk dat mijn baas iemand heeft gedood. Omdat. Hij een dame op de grond heeft liggen. En hij heeft een pistool. In zijn hand.”

Het proces is nu drie weken bezig en zeven getuigen van het OM zijn gehoord. Vier vrouwen zeiden dat Spector ze in het verleden met vuurwapens heeft bedreigd. Een klerk van Spectors voormalige advocatenteam, zei dat een jurist een nagel van Clarkson heeft ontvreemd van de plaats delict. Die nagel zou op een gevecht wijzen.