Oude Glorie

250 g visch, gaar en afgekoeld4 aardappels, gekookt en afgekoeld1 eizout en versgemalen peper1/2 eetl. fijngehakte peterselie1 theel. Maggi Aromapaneermeelca. 60 g boter

Zojuist verschenen: een boek voor wie zich nog kan herinneren dat de melkboer, de bakker en de groenteman aan de deur kwamen om hun waren te verkopen, dat er nog geen supermarkt bestond en dat grutterswaren onverpakt waren en moesten worden afgewogen voor ze in een grauwe papieren zak werden gestopt. Een boek voor iedereen die de volgende slagzinnen kan afmaken: Kopen bij de Spar is….. Half elf…Drink louter…Met Velpon zie je…Titel van dit enorm geïllustreerde boek dat werd gemaakt door Jack Boterman en Wim van Grinsven: Hollands Glorie (Uitgeverij Terra, € 24,95). Dit Max-doelgroep-boek is een feest van herkenning met al die afgebeelde spullen uit musea, zolders, kelders, schuren en diepe kasten: de Kwatta reep. Vim, de pannen van grijs gewolkt email, de Mobylette, Joy priklimonade, de Erres televisie. Nieuw voor mij was het verhaal over molenaar Vos die in 1933 een tarwemelange met mout maakt, waarvan Tarvobrood – Tar van tarwe en Vo van Vos – werd gemaakt. Nooit geweten dat de popgroep Golden Earring reclame maakte voor Robinson schoenen die met Erdal gepoetst werden. Ook in de vorige eeuw werden sterren ingehuurd om reclame te maken. Louis Davids maakte een kartonnen grammofoonplaatje en zong deze tekst: “Wat een meisje weten moet, wanneer zij wil gaan trouwen, dat zij altijd al haar goed, met Persil schoon moet houen. In het huwelijk, beste meid, dan win je het altijd, met Persil en verdraagzaamheid.” De bekende kookboekenschrijfster Martine Wittop Koning maakte het boekje Eet meer visch! in een periode, zo na WOII, dat er geen gram eten werd weggegooid. Van elk restje werd toen een leuk schoteltje gemaakt. In het Maggi-visboekje stopte de schijfster in elk recept wel een scheutje Maggi. De aansporing om meer vis te eten is nog steeds een heel verstandige. Maak de volgende nostalgische viskoekjes à la Martine: wrijf de aardappelen fijn, vermeng ze met de ontgrate visch, het ei, de kruiden, peterselie en Maggi tot een gelijk deeg. Vorm er ronde koekjes van, wentel ze door paneermeel en bak ze in de bruin gebraden boter in de koekenpan rondom mooi bruin en knappend.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker