Oud-premiers mogen niet terug naar Pakistan

De Pakistaanse oud-premiers Benazir Bhutto en Nawaz Sharif, die beiden in ballingschap leven, mogen niet naar Pakistan terugkeren voor de parlementsverkiezingen, eind dit jaar. Dat heeft president Pervez Musharraf gisteren gezegd in een interview met de tv-zender Aaj.

De afgelopen maanden heeft Musharraf gesprekken gevoerd met Bhutto, leidster van de Pakistan People’s Party (PPP), over politieke samenwerking na de verkiezingen. Gisteren zei hij echter stellig over Bhutto en Sharif dat „zij niet zullen terugkeren voor de verkiezingen”.

De PPP was al van gedachten veranderd over samenwerking na de rellen vorig weekeinde in Karachi. Toen vielen 41 doden bij gewelddadige botsingen tussen de regeringsgezinde partij MQM en oppositiepartijen, die een protestbijeenkomst hadden georganiseerd als steunbetuiging voor de door Musharraf op non-actief gestelde opperrechter Iftikhar Chaudhry. De regering kreeg veel kritiek omdat de politie de QMQ-aanhang en de demonstranten niet uit elkaar had gehouden.

„Het heeft geen zin om met deze regering te praten als zij mensen in Karachi afslachten”, zei een PPP-woordvoerder gisteren. Bhutto had eerder al als voorwaarde voor samenwerking gesteld dat Musharraf bij een volgende termijn als president zijn positie als legerleider moet opgeven. Musharraf heeft zich daarover nog niet uitgelaten. Hij is hevig onder vuur komen te liggen door de schorsing van Chaudhry. Oppositiepartijen verdenken hem ervan eventuele bezwaren van Chaudhry tegen zijn dubbelfunctie voor te willen zijn.

Toen Musharraf in 1999 met een staatsgreep aan de macht kwam, verbande hij Sharif, leider van de Pakistan Muslim League, voor tien jaar. Sharif woont nu in Saoedi-Arabië. Bhutto verblijft in vrijwillige ballingschap in Dubai om vervolging wegens corruptie te ontlopen. (AP, BBC)