Operatie met een garantie

Een aantal ziekenhuizen in Nederland studeert op de mogelijkheid om garanties op operaties te gaan geven. Dat zou betekenen dat de kosten van eventuele complicaties binnen de garantieperiode worden gedragen door het ziekenhuis. Het gaat onder andere om het Westfries Gasthuis in Hoorn.

De directie van dat ziekenhuis reageert hiermee op goede resultaten met een operatiegarantie in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Afgelopen week berichtte de New York Times dat een dergelijke operatiegarantie de kwaliteit van de zorg ten goede komt. Zo kwamen minder patiënten op de intensive care terecht en nam het gemiddeld aantal opnamedagen af.

Directeur Hugo Keuzenkamp van het Westfries Gasthuis wil zo snel mogelijk gaan praten met verzekeraar Univé en de Zorgautoriteit. „Twee jaar geleden zijn er al gesprekken gevoerd over een dergelijke garantie, maar die zijn toen niet doorgezet”, aldus Keuzenkamp. „Wij verwachten dat we snel kunnen beginnen met een dergelijke garantie voor bepaalde ingrepen.” Ook de NVZ is positief over het plan, maar verwacht dat de invoering van zo’n garantie zeker enkele jaren zal duren.