Ook nu nog na zestig jaar kan men dossiers openen

Onder de kop `Sommige claims verjaren niet` stond in deze krant van 4 mei een interview met prof.dr. Ekkart, specialist op het terrein van de geroofde kunst. De kop lijkt mij fout. Immers, geroofde kunst die in bezit is bij de overheid hoort nooit te verjaren.

Ekkart stelt dat ”de zinnigheid van dit rechtsherstel wordt ondergraven” omdat meer dan 60 procent van de waarde van de collectie naar de advocaten en adviseurs van Von Saher gaat. Deze zinnigheid wordt toch niet aangetast als de staat de juridische kosten voor het rechtsherstel zou dragen. Dan krijgen de rechthebbenden gewoon hun eigendom terug en hiervan de gehele waarde. Ik zou daar overigens een voorstander van zijn.

Voorts stelt Ekkart dat, nu inmiddels de vierde hand claims indienen, zoals achterneven, het maar afgelopen moet zijn. Niets is minder waar. Het heeft er niets mee te maken wie er claimt en hoe laat. Ik weet uit ervaring dat er nu pas na zestig jaar mensen zijn die koffertjes openen en dossiers in (kunnen) zien. Onrechtmatig bezit moet worden tegengegaan, zeker bij de overheid.

Ook verwart Ekkart het stelen en beroven van de staat, zoals in 1795 door de Franse troepen is gebeurd met het stelen van particulieren in zeer slechte omstandigheden, zoals bij joodse burgers voor en in de oorlog is gebeurd. Een niet zo gelukkig gekozen vergelijking.