Oceanen absorberen minder broeikasgas

De zuidelijke oceaan zal de komende jaren steeds minder kooldioxide absorberen. Opname van dit broeikasgas, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de opwarming van de aarde, is van essentieel belang bij het voorkomen van klimaatverandering.

Klimaatonderzoekers voorspellen al langer dat de oceaan rondom Antarctica verzadigd raakt en daardoor steeds minder fungeert als een spons – zogeheten sinks – voor kooldioxide. Een team van onderzoekers van de universiteit van East Anglia, de Britse Antarctic Survey en het Duitse Max-Planck-Instituut stellen in het wetenschappelijk tijdschrift Science dat dit proces sneller gaat dan verwacht – het doet zich zo’n veertig jaar eerder voor dan wetenschappers tot nu toe hadden gedacht. De zuidelijke oceaan is verantwoordelijk voor de absorptie van zo’n 15 procent van alle kooldioxide in de wereld.

„Sinds de waarnemingen zijn gestart in 1981, is de opname van kooldioxide door de oceaan niet toegenomen”, aldus onderzoeksleider Corinne LeQuere in het BBC-programma Science in Action, „hoewel de uitstoot wel met 40 procent is toegenomen.”

Volgens de onderzoekers is het verminderde absorptievermogen een gevolg van de toegenomen windsnelheden boven het water. De temperatuur in het gebied is veranderd door de vermindering van ozon in de hoge luchtlaag. En door de klimaatverandering is het temperatuursverschil tussen tropische gebieden en de zuidelijke oceaan groter geworden, waardoor er een hardere wind ontstaat. Het water komt in beweging en haalt de CO2 uit de diepte naar boven. Daar wordt de concentratie hoger, zodat er minder CO2 kan worden opgenomen.