NY Philharmonic: Strauss o.l.v. Lorin Maazel

NY Philharmonic: Strauss o.l.v. Lorin Maazel (DG 4776435) ***--

NY Philharmonic:Strauss o.l.v. Lorin Maazel(DG 4776435)

De omslag naar de nieuwe tijd is definitief nu het prestigieuze label Deutsche Grammophon via internet (DG Concerts) live opnamen van beroemde orkesten ter beschikking stelt om te downloaden en slechts een enkele daarvan nog uitbrengt op cd.

DG noemt het systeem in virtuele termen de ‘global concert hall’ op achterkant van de bijna ouderwetse materiële koop-cd met Strauss-opnamen van het New York Philharmonic Orchestra uit 2005. Zo kan men zich overal ter wereld aanwezig wanen in de Avery Fisher Hall in het Lincoln Center.

Dirigent is Lorin Maazel, wereldberoemd en technisch briljant. Maar puur artistiek valt hij nogal eens tegen, zoals hier in het heftig emotionele symfonische gedicht ‘Tod und Verklärung’, waarin men terugverlangt naar DG-dirigent Herbert von Karajan. Don Juan en de ‘Sluierdans’ uit Salome komen er beter van af. Het beste klinkt de wufte, soms wat pompeuze suite uit Der Rosenkavalier.

KASPER JANSEN