Let op de drie K’s

Voor financieel advies kun je terecht op elke straathoek en honderdduizenden internetsites. Maar wie helpt je aan die slimste belegging, optimale hypotheek, besparende fiscale aanpak, uitgekiende erfenis- of huwelijksconstructie of dat geweldige financieel plan?

Tien jaar geleden moesten die witte ridders worden gezocht met een kaarsje en een karrenvracht argwaan. Tegenwoordig hebben veel adviseurs een certificaat. Dat duidt op kennis, maar niet per definitie op de gouden tip die u zoekt. Waar vindt u advies waar u echt beter van wordt?

Slechts één ding is zeker: alleen productverkopers en oplichters komen vanzelf op u af. Die geweldige raadgever moet u dus zelf vinden en testen. Maar hoe? Probeer het met de drie K’s, een toets op kennis, kosten en karakter. De ware adviseur slaagt voor elk onderdeel.

Tot nu toe garanderen twee clubs de actuele kennis van hun leden. In het Register Masters in Financial Planning staan ruim honderd universitair geschoolde planners. Zij mogen zich tooien met de titel MFP en zijn met naam en e-mailadres te vinden op www.registermfp.nl. Daarnaast heeft de Federatie Financiële Planners een paar duizend behoorlijk opgeleide leden die FFP achter hun naam mogen zetten.

Op www.ffp.nl valt na te gaan of iemand een echte FFP’er is. Over ruim een half jaar doet de wereldwijd erkende titel Certified Financial Planner (CFP) zijn intrede in ons land. MFP’ers en FFP’ers met voldoende kennis, ervaring en normbesef kunnen deze titel bemachtigen. Ze zijn dan te vinden op www.cpf.com.

Die titels zeggen niets over de tweede K, de kosten van een advies. Hardnekkig en wijdverbreid is het systeem waarbij je advieskosten betaalt via de aankoop van producten. Van een hypotheek krijgt je aanbieder bijvoorbeeld 2,5 procent, van een lijfrentekoopsom 7 procent en van een verzekeringspremie 17 procent.

Dat is en blijft raar, ook nu aanbieders die beloning wettelijk niet meer altijd meteen in één keer mogen incasseren. Je vraagt toch ook een autodealer niet of hij vindt dat je een auto nodig hebt? Slechts weinig deskundige adviseurs laten zich betalen per uur of advies.

Dat doen bijvoorbeeld wel de FFP’ers van de Vereniging van Onafhankelijke Financiële Planners (www.vofp.nl). Ze verkopen bovendien geen producten. De MFP’ers van PlanningMasters (www.planningmasters.nl) laten zich betalen per uur, kwartaal of jaar.

Men verkoopt wel producten, maar de provisie erop verrekent men zo mogelijk. Wees niet bang van een uurtarief. Een gouden tip is zijn prijs meer dan waard.

De derde K staat voor karakter. Is de adviseur aardig en heeft hij een aanpak die bij u past? Informatie daarover bieden iemands internetsite, een kennismakings(telefoon)gesprek en een voorbeeld van een gegeven advies.

Een vernieuwende aanpak hebben financial life planners. Deze coaches staan op de website van het door de Amerikaan George Kinder opgerichte Kinderinstitute (www.kinderinstitute.com). Life planners helpen je ontdekken wat je echt in het leven wilt en daarna om die droom financieel waar te maken. Wil je vioolbouwer worden, fulltime schilderen of dichten? Het kan allemaal, desnoods door je huis te verkopen of je partner te helpen aan een goedbetaalde baan.