Joell Ortiz: The Brick/Bodega Chronicles

Joell Ortiz: The Brick/Bodega Chronicles (Koch Records) ****-

Joell Ortiz:The Brick/Bodega Chronicles(Koch Records)

De nieuwste protegé van hiphopmakelaar Dr. Dre is een rauwe Latino uit Brooklyn die het schijnsucces van de blingende drugdealer pareert met de stank van de straathoek. Natuurlijk doet Joell Ortiz denken aan wijlen Big Punisher, de moddervette rapper die als eerste Latino meer dan een miljoen hiphopalbums verkocht in de VS, maar hij is scherper, frisser en rijmtechnisch creatiever. De rode draad op dit album bestaat uit vier nummers van elk 125 onafgebroken rijmregels waarin Ortiz zijn levensgeschiedenis, zijn liefde voor hiphop en zijn haat voor zijn afwezige vader in de microfoon spuugt. Met schemerige pianoklanken, gedempte trompetjes, politiesirenes, huilende samples en doffe drums passen de soms wat eentonige, warme New York-beats perfect bij de doorleefde verhalen vol geuren en kleuren die de met zichzelf en zijn omgeving worstelende rapper schildert. Het is mistige hiphop met een traan en een lach van een rapper die zich godzijdank nog geen Hummer kan veroorloven.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele