Israel en Palestijnen doen zaken

Israëlische en Palestijnse zakenlieden hebben gisteren tijdens een ontmoeting bij de Dode Zee, aan de Jordaanse kant, een gezamenlijke Kamer van Koophandel opgericht. Vertegenwoordigers van de Israëlisch-Palestijnse ‘business council’ zeiden dat ze vrede en zakendoen tussen alle bevolkingsgroepen willen bevorderen.

Aan de ontmoeting, georganiseerd door het World Economic Forum, deden ongeveer duizend zakenmensen mee. Tien van hen, allen vooraanstaande zakenlieden, waren de officiële oprichters van de gezamenlijke kamer van koophandel. De Palestijn Walid Najjab, die een Amerikaans heeft geleid en de Israëliër Amos Shapira, hoofd van een telecommunicatiebedrijf voormalig hoofd van luchtvaartmaatschappij El Al fungeren beiden als voorzitters.

„Israëlische zakenlieden zijn naarstig op zoek om samen met onze Palestijnse collega’s een raamwerk te vinden voor oplossingen en praktische ideeën”, zei Shapira.

De oprichting van de gezamenlijke Kamer van Koophandel kwam op een moment dat de gevechten in de Gazastrook in alle hevigheid doorgingen. In Gaza bestrijden twee facties: Fatah en Hamas elkaar op leven en dood. Aanvallen door de Israëlische luchtmacht compliceren de situatie verder. Gisteren vielen daardoor acht doden. De Palestijnse en Israëlische zakenlieden die gisteren bijeenkwamen riepen alle strijdende partijen op de wapens neer te leggen.

De conferentie van het World Economic, gesponsord door de Jordaanse koning Abdullah II, die tot en met morgen duurt, zal hoofdzakelijk in het teken staan van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. (AP)