Hoogste gouden handdruk gaat naar VNU-bestuurder

Financieel directeur Rob Ruijter van informatieleverancier VNU heeft bij zijn vertrek dit jaar de hoogste gouden handdruk ooit gekregen voor een Nederlandse topmanager.

Ruijter, hiervoor werkzaam bij KLM, kreeg ruim 6 miljoen euro mee, een bedrag dat naast pensioenpremies vooral bestaat uit afkoop van beloningen die gekoppeld zijn aan de concernwaarde.

VNU is vorig jaar opgekocht door private equity financiers die het bedrijf van de beurs haalden, reorganiseerden en de resterende Nederlandse activiteiten verkochten. Zij wijzigden de naam in Nielsen. Het is zeer ongebruikelijk dat bedrijven in handen van zogeheten private equity-financiers informatie over de beloning naar buiten brengen. In het geval van het voormalige VNU was dat verplicht door bepaalde leningen die het bedrijf in de VS heeft uitgegeven.

Gouden handdrukken veroorzaken vaak controverse wegens de associatie van hoge beloning voor falend management. De uitkeringen zijn sinds 2003 gelimiteerd tot één jaarsalaris volgens de regels voor goed ondernemerschap van de commissie-Tabaksblat. Bestaande arbeidscontracten worden echter gerespecteerd. Als niet-beursgenoteerde onderneming hoeft VNU zich niets aan te trekken van de Tabaksblat-code.

Ruijter overtreft met zijn afvloeiingsregeling zijn voormalige baas bij VNU, Rob van den Bergh, die na de overname vertrok en ruim 4,4 miljoen euro meekreeg.

VNU is nu onder meer eigendom van Alpinvest, de Nederlandse opkoper die in handen is van de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen ABP (leraren en ambtenaren) en PGGM (zorg- en welzijswerkers). De helft van de besturen van deze fondsen bestaat uit vakbondsafgevaardigden.

VNU: pagina 23