Het nieuwe testament door jongeren verklaard

Hadden Hemelvaart en Pinksteren en zo niet iets met Jezus te maken? Sanne Hettema (18) van Spunk vroeg het de hedendaagse jeugd

ZE DOEN HUN BEST: David, Loeke, Daphne en Anna (foto), Jorinde, Mitchell en Bronson, Tim en Annelies raden op verzoek van www.spunk.nl naar de betekenis van de christelijke feestdagen Foto’s Lois Cohen Cohen, Lois

Bij een bankje staan twee jongens met hun fietsen. Ze zien eruit alsof ze het niet heel druk hebben met andere dingen, dus vraag ik ze of ze me misschien kunnen vertellen wat er gebeurde op Witte Donderdag en of ze even op de foto willen. Dat laatste doet hen beiden verschrikt „nee!” zeggen. „Heb je wel goed naar mijn uiterlijk gekeken?” vraagt de één. Dan voegt een derde jongen op een fiets zich bij ons. ‘Daaf’ heeft geen enkel probleem met een foto en poseert als een volleerd model. De vraag beantwoorden daarentegen kan hij met geen mogelijkheid. Met erg veel hulp van de twee andere jongens komt hij uiteindelijk tot een antwoord.

Witte Donderdag

David (19): „Witte Donderdag is de dag voor Pasen. Ergens in april. Jezus werd die donderdag opgepakt. Hij was verraden door één van zijn apostelen, hoe heette hij ook alweer? O ja, Judas. Er was ook een keizer, zijn naam weet ik echt niet meer, maar hij was het niet eens met Jezus zijn ideeën.”

Goede vrijdag

Na vijf minuten bedenktijd zijn Loeke (17), Daphne (16) en Anna (14) er nog steeds niet helemaal over uit. Het was iets met Jezus, dat wel. Elkaar constant verbeterend en dan weer aanvullend weten ze me dan eindelijk te vertellen wat er dan gebeurde op die vrijdag met Jezus.

„Op Goede Vrijdag ging Jezus naar de hemel. Op Witte Donderdag ging hij dood. Hij werd gekruisigd, omdat hij een ketter was. O nee, ketters bestonden toen nog helemaal niet, want Jezus was natuurlijk zelf God, die mensen later pas gingen aanbidden. Hij werd dus gekruisigd, omdat hij de zoon van God was. De mensen in die tijd dachten dat hij loog en hij was verraden door Judas. Shit, had ik Jesus Christ Superstar nou laatst toch maar meegekeken...”

Pasen

Samen met het kleinste hondje dat ik ooit heb gezien, loopt Jorinde (13) over het grasveld. Ze ziet er uit alsof ze me zo zal kunnen vertellen wat er met Pasen gebeurde. En dat kan ze ook, maar dan een veel leukere versie van het verhaal dan ik ken.

„In de tijd dat Christus nog leefde werd op Pasen met een feestmaal gevierd dat de oogst binnen was. Wij vieren tegenwoordig Pasen met de paashaas, omdat hazen de enige dieren zijn die voor elkaar sterven. Hazen staan voor echte liefde. Zodra ze achtervolgd worden door een vos ofzo, dan wisselen ze elkaar af met achtervolgd worden als ze merken dat de ander moe wordt. Met Jezus zelf heeft Pasen dus niets te maken. O, en de paastakken op Pasen, die halen mensen gewoon in huis voor de sier.”

Hemelvaart

Twee rasechte gangsters hangen op een bankje. Na overleg zijn ze erover uit wat Hemelvaart nou precies is.

Mitchel (16) en Bronson (16) vertellen: „Op Hemelvaart is de herdenking van de joden. De joden waren vergast. Ik heb hier geen verstand van hoor. Maar dat was zo rond 1940.”

Pinksteren

„Shit”, zegt het vriendinnetje van Tim (15) als ik hem vraag naar Pinksteren, „ik ben zelf christelijk maar ik weet niet eens precies wat er toen ook alweer gebeurde.” Na flink wat aanmoediging probeert Tim zelf dan toch tot een zo goed kloppend mogelijk verhaal te komen.

„Op Pinksteren was de wederopstanding van Jezus. Hij was gekruisigd op Goede Vrijdag, ergens in april. Over wat Jezus deed na zijn wederopstanding heb ik alleen rare ideeën, die ik ken uit muziekstukken die erover vertellen. Jezus ging naar zijn apostelen en vroeg om vis. Dat deed hij om te bewijzen dat hij echt nog leefde, want levenden hebben honger, doden niet.

„Iets van tien jaar na zijn wederopstanding ging hij weer dood. In de tussentijd hield hij zich bezig met het verspreiden van het woord van God. Wat dat was kun je lezen in de bijbel.”

Kerstmis

Annelies (21) heeft maar vijf minuten tijd, hoor, want ze wordt zo door iemand opgehaald. Maar wat er met Kerst was, kan ze me nog wel even vertellen.

„Jezus werd op Kerst geboren in Betlehem in het jaar nul, maar achteraf bleek het twintig jaar eerder. Zijn ouders waren Jozef en Maria. Mijn ouders zijn christelijk, dus daar heb ik het wel van mee gekregen. Maar ik denk dat maar ongeveer de helft van de jongeren tegenwoordig nog weet waar Kerst voor staat.”