Er is iets mis met Tom en Jerry

TE POLITIEK CORRECT: Tom als dirigent

De avonturen van Tom en Jerry 1(Warner Home Video)Film: Extra’s:

Tom en Jerry is Tom en Jerry, zegt het proefpanel dat af en toe zijn ervaringsdeskundigheid loslaat op teken- en jeugdfilms. En een dvd met nieuwe Tom en Jerry-filmpjes is vooral een dvd met Tom en Jerry-filmpjes. Nieuw of niet. Wat wil je als de van Cartoon Network integraal op ouderwetse videobanden opgenomen Tom en Jerry-marathons inmiddels als spaghettislierten uit de recorder puilen?

We vergaten ooit toe te slaan toen de hele Tom & Jerry Collection in een tin box verscheen en moeten het nu doen met losse exemplaren uit de ramsj. Dus een dvd met twaalf spiksplinternieuwe tekenfilmpjes met het duo Kat en Muis, daar zitten de kinderen wel even rechtop voor op de bank. Maar ze worden – zo jong als ze zijn – al snel door een hopeloos gevoel van nostalgie bevangen. Want er klopt een hoop niet. Er is iets raars met de kleuren. Ze zijn helemaal niet Tom en Jerry-achtig. Ze zijn te fel. En er wordt veel te veel geouwehoerd. En de aartsvijanden gaan veel te vriendschappelijk met elkaar om. Ze hebben meer gemeenschappelijke tegenstanders tegen wie ze het op moeten nemen, zoals een hele beleefde reuzenoctopus of een sprookjesdraak, dan dat ze elkaar het leven zuur maken. „Het lijkt wel Tom en Jerry voor kinderen”, zegt de aangeschoven kleinste die nog maar amper de leeftijdclassificatie ‘Alle leeftijden’ kan lezen.

Maar toegegeven: ze heeft wel gelijk. Tom en Jerry, die moeten elkaar vierentwintig beeldjes per seconde achterna racen, door de mangel halen, verpletteren onder immense kaasblokken of aan hun staart een muizenhol uit sleuren. Tom en Jerry zijn politiek incorrect en een beetje gemeen. En Tom en Jerry moeten al helemaal niet met hun tijd meegaan in een filmpje dat ‘Digitaal dilemma’ heet. Want een digitaal dilemma dat zijn ze zelf. „Ze zijn vast en zeker met de computer gemaakt”, vermoedt er eentje. Maar dan wordt er toch geschaterd. Om Tom die achter een soort zelfgemaakte Flintstone PC met Jerry als, inderdaad, ‘muis’ een spelletje Patience speelt. Zo kennen we ze weer.

Dana Linssen