Een sloep waar je fluisterend het bedrag van noemt

De Triston Business Class 40’, waar je ook comfortabel op kunt slapen. Foto’s Sake Elzinga Nederlands - Jirnsum - ( Friesland ) - 11-05-2007 De aankoop van Eric Lankhorst een boot , hier in de loods van scheepswerf Elzinga. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Van zijn eerste vaartocht moest Eric Lankhorst (59) lang bekomen, maar het water trok hem uiteindelijk meer dan hij kon weerstaan. Hetgeen uiteindelijk resulteerde in de aankoop van een Thomasz Tristan Business Class 40’ sloep.

U had watervrees?

„Mijn vader was ook ondernemer, voor niets bang. Toen ik achttien jaar was, kocht hij een zeilschip en vroeg, ga je mee naar Frankrijk? Ik ging mee, maar ben nog nooit zo bang geweest. We voeren ’s nachts door Het Kanaal, zagen overal lichtjes van schepen en van de kust, alles ging op en neer. We moesten op ons gevoel varen, tussen alle vrachtschepen door. Het is een wonder dat we het er levend vanaf hebben gebracht. Ik heb tien jaar geen voet meer op een schip gezet.”

Maar het water was sterker dan uw angst?

„Mijn sterrenbed is Waterman, water geeft me een geluksgevoel. Ik woon ook aan het water, heb die onrust en beweging nodig. Het liefst zou ik óp het water wonen, maar dat wil mijn vrouw niet.”

Ze wil wel meevaren?

„Mijn eerste boot was een Valk, een zeilbootje waar je niet op kunt slapen. Daarna kocht ik een zeilboot met kajuit. Fantastisch, maar op een gegeven moment had mijn vrouw de zorg dat als mij wat zou gebeuren, ze niet zelf terug zou kunnen varen. Dus heb ik een sloep gekocht, een Van Wijk. Een heerlijke boot. Maar we zijn nu op de leeftijd dat je iets comfortabeler wil slapen.”

En waarom heeft u specifiek deze Tristan 40’ gekocht?

„Ik wilde buiten kunnen sturen. Het gevoel dat je een schip van twaalf meter beheerst is prachtig. Maar deze boot is wel luxe hoor, die heeft een boeg- plus hekschroef. Dus ik kan zijwaarts inparkeren, met het risico dat ik wordt uitgelachen door andere schippers. Zijwaarts inparkeren is not done.”

Hoe heet uw boot?

„Prince, vernoemd naar het boek Le petit prince, waar ik ontzettend van onder de indruk was als klein jongetje. Ik heb het afgekort naar Prince. Dat is korter en als je in nood zit, kun je dat wat sneller spellen en communiceren.”

U zoekt nog steeds zekerheid na uw beginnersongeluk?

„Misschien wel ja. Ik heb in mijn leven alle zeil- en vaarbewijzen gehaald, zelfs het marifoonexamen gedaan. Ik wil goed voorbereid zijn. Mijn droom is een schip van twintig meter te bevaren. Maar zo’n schip kost miljoenen.”

Wat kost dit schip?

Fluisterend: „325.000 euro.”

Daar zou ik ook van fluisteren.

„Pluk het leven, het duurt maar even.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem