‘Discriminatie bij Bank of America’

Vijf zwarte werknemers en voormalige werknemers van de Bank of America zijn een rechtzaak begonnen tegen de bank. Volgens de groep stuurde de op een na grootste bank van de Verenigde Staten stelselmatig rijke blanke klanten door naar blanke consultants.

Bank of America kocht vorige maand in een bliksemactie van 21 miljard dollar (15,5 miljard euro) de Amerikaanse dochter van ABN Amro. De ondernemingskamer verbood uitvoering van deze overeenkomst omdat er eerst goedkeuring van de aandeelhouders moet worden gevraagd. Bank of America en ABN Amro zijn deze week in cassatie gegaan tegen deze uitspraak bij de Hoge Raad.

In de nu aangespannen discriminatiezaak wordt in een 29 pagina’s tellende aanklacht, gedeponeerd bij een rechtbank in Boston, gesteld dat ‘African-Americans’ worden gediscrimineerd in salaris, promoties, training en dienstverlening. De Bank of America zou ook regelmatig teams van zwarte werknemers samenstellen om te laten werken in achtergebleven buurten en met arme klanten.

Werknemers tekenden hiertegen bezwaar aan, maar kregen van de bank te horen dat klanten zicht „prettiger” voelen bij bankiers en brokers van hun eigen ‘ras’.

„Bij de bank bestaat het beeld dat overwegend blanke, welgestelde klanten in chique buurten zich alleen op hun gemak voelen bij blanke financiële adviseurs”, aldus advocaat Darnley Stewart, die de klagers vertegenwoordigt.

De Bank of America heeft gezegd zich tegen de aanklacht te zullen verweren onder verwijzing naar een „sterke reputatie op het gebied van het in dienst nemen en trainen van werknemers.” Volgens een zegsman tolereert het bedrijf geen enkele vorm van raciale discriminatie. De aanklacht heeft betrekking op de periode april 2003 tot heden. (Reuters)