Debat over Rusland en Westen

Vladimir Putin Russian President Vladimir Putin waits to meet German Chancellor Angela Merkel on the eve of a Russia-EU summit at Volzhsky Utyos near the Volga River city of Samara, 17 May 2007. Tensions mounted hours before the start of a Russia-EU summit Thursday where leaders from the two sides were set to wrestle over relations that Poland said had reached a "crisis." AFP PHOTO / POOL / ANATOLY MALTSEV AFP

Een goede verstandhouding met Moskou blijft een lofwaardig doel. Russische gevoeligheden op veiligheidsgebied dienen daarbij serieus te worden genomen, hetgeen in het verleden soms onvoldoende is gebeurd. Maar laat niemand de illusie koesteren dat er een innig partnerschap binnen handbereik ligt. Dit Rusland is een geduchte mogendheid die hardhandige machtspolitiek niet schuwt – en die navenant tegemoet moet worden getreden.

Commentaar in de Volkskrant, 30 april

Misschien is het goed om te herinneren aan de historische toespraak van Vladimir Poetin in april 2005 in de Doema, waarin hij de ondergang van de Sovjet-Unie „de grootste geopolitieke catastrofe van de eeuw” heeft genoemd. In de ogen van onze grote man telt noch Auschwitz noch Hiroshima, tellen noch de twee wereldoorlogen noch de miljoenen die in de Goelag zijn gestorven mee voor de titel van vreselijkste gebeurtenis van de eeuw.

André Glucksmann in Opinie & Debat, 12 mei

Vijftien jaar heeft het Westen Rusland als grote mogendheid niet serieus genomen. Echter, de Russen onderschatten heeft altijd een prijs gehad. Die wordt nu betaald.

Michael Stürmer, commentator van Die Welt, 16 mei

We slaan als Europese Unie in de onderhandelingen met Rusland de verkeerde toon aan. Tegen een land als Macedonië kun je als schoolmeester vertellen wat het allemaal fout doet. Niet tegen Rusland.

Péter Balázs, voormalig Hongaars lid van de Europese Commissie in nrc.next, 18 mei

Het gevaar is niet dat Rusland de onafhankelijkheid van Kosovo zal dwarsbomen of de plaatsing van het Amerikaanse raketschild in Oost-Europa. [...] Het grootste effect zal in Rusland zelf optreden. Haat jegens Amerika is de dekmantel voor een toename in autoritair gedrag en nationalisme en voor een concentratie van geld en macht in de handen van vroegere en huidige leden van de veiligheidsdiensten.

Analyse van The Economist, 19 mei