Behangmotiefjurken

Opvallend veel op straat te zien: kleding en tassen met jaren zestig patronen, zien

Ellen de Bruin en Jørgen Krielen (foto’s)

MUURBLOEMPJES? Elisa, Esther, Janneke en Soumaya (foto) zijn dol op behangpatroontjes Jorgen Krielen/Amsterdam, 05-05-2007/ Mode op straat , jaren 70 prints Krielen, Jorgen

In de film Les parapluies de Cherbourg (1964) zit een scène waarin Cathérine Deneuve niet zo vrolijk is – haar vriend is het leger in gegaan en moet vechten in Algerije en zij voelt zich nog slechts een onopvallend muurbloempje. Letterlijk. Ze heeft in die scène een jurkje aan met hetzelfde onopvallende motief als het behang.

Nu, 43 jaar later, is dat eindelijk weer een trend geworden: jurkjes met behangmotief. Alleen zijn die motiefjes niet meer onopvallend, maar wild en grafisch – en daarmee dus toch nog heel erg jaren zestig.

Neuropsycholoog Janneke (25) kocht haar rood met wit met zwarte jurkje voor twintig euro op de Amsterdamse Noordermarkt. „Ze hadden er allemaal van dit soort jurkjes, in allerlei kleuren, en ik vond ze leuk. Ik ben normaal heel erg een spijkerbroekenmeisje, maar ik had nu wel zin in een jurkje.” Omdat het zo kort is, heeft ze er wel een legging onder. Ze is niet heel erg bezig met mode, zegt ze: „Maar ik had er wel meer mensen mee zien lopen. Dus in die zin heeft het wel invloed, als je dan zo’n jurkje ziet hangen, pak je het toch sneller uit het rek.”

Soumaya (34) is wel modebewust, maar ze heeft het behangpatroonjurkje waarin ze nu op de tram staat te wachten al vier jaar, lacht ze. „Ik heb hem gekocht voor ze in de mode kwamen, bij Mexx in Utrecht. En dit jaar zie je ze ineens overal!” En je ziet ook tassen met grafische behangpatroontjes.

Elisa (25), een Italiaanse milieukundige die in Amsterdam woont, kocht haar tas een week geleden in Berlijn. Niet omdat het mode was, maar omdat ze de kleur zo leuk vond.

„En kijk, je kunt ook de binnenkant buiten doen, het is dus alsof je twee tassen hebt voor de prijs van één!” Ja, ze vindt zichzelf heel goed ingeburgerd in Nederland, lacht ze.

Esther (36) is waarschijnlijk de enige die met haar bruin-oranje behangjurkje (van Bennetton, gekocht bij V&D) kan muurbloemen als een ware Cathérine Deneuve – bij zichzelf thuis. „Ik hou van retro”, zegt ze. „Ik heb mijn huis ook vol retrospullen. Ik heb echte jaren zestig lampen, oranje met zilver en van dat dikke matglas. En de tv-kast is heel retro, en ik heb zo’n kleed met haren, en een bruin bankstel...” Daartussen zal ze niet echt opvallen, in dit jurkje.

En wat vindt ze ervan dat op straat nu ook iedereen retropatroontjes draagt? „Dat vind ik niet echt leuk, maar daar zet ik me overheen.”