Zoek het verschil: één bank, twee contracten

Twee volledige contracten voor de verkoop van de Amerikaanse bank LaSalle op internet zetten, is dat geen foutje? Het ene contract bevat doorhalingen en wijzigingen, zodat de lezer de verschillen tussen de twee kan deduceren. Beide contracten regelen de overname van LaSalle, de Amerikaanse dochter van ABN Amro die het middelpunt is van de biedingsstrijd om de bank.

ABN Amro verkocht LaSalle voor 21 miljard dollar aan Bank of America. Een Nederlandse rechter verbood dat. Vervolgens kwam een consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis met een bod van 24,5 miljard dollar, op voorwaarde dat ABN Amro zou instemmen met hun bod op de hele bank. Dat deed ABN Amro niet. Gevolg: een patstelling.

Het consortium publiceerde deze week twee LaSalle-contracten. Internet-zoekspecialist Henk van Ess bracht de verschillen tussen de twee versies aan het licht. Zo is een afspraak geschrapt over een te publiceren persbericht over de verkoop. Zijn de twee versies per ongeluk samen op internet gezet? Nee, met opzet, vertelt een Fortis-woordvoerder. Ten bate van maximale transparantie. Het ene contract is dat van ABN Amro met Bank of America, het andere het voorstel van het consortium.

Laatste wending: Royal Bank of Scotland en Bank of America praten over het opdelen van LaSalle. Dat maakt de weg vrij voor een bod van het consortium op ABN Amro.