Zapper om naar te kijken

Op audiogebied kan tegenwoordig veel. Mp3-bestanden met een audiostreamer laten afspelen op grote speakers. Probleem is het display, dat is vaak onduidelijk.

Audiostreamer van Logitech met fraai scherm.

Streamen (het afspelen van computerbestanden op de stereo-installatie of de televisie) is niet nieuw meer. Vooral voor muziek zijn er talloze oplossingen voor, en het is moeilijk nog met een origineel product te komen. De streamer wordt draadloos of via een ethernetkabel met de pc verbonden en het signaal gaat via een audio- of scartkabel naar versterker of televisie. Zo kan iemand zijn uitgebreide collectie mp3’s rustig op zijn grote speakers beluisteren, terwijl hij niet achter de pc hoeft te zitten. Die pc kan overal staan. Er zijn ook streamers met ingebouwde speakers.

Het probleem bij vooral audiostreamers is het display. Hoe houdt de gebruiker zicht op dat wat er afgespeeld wordt, en hoe vindt hij dat ene bestand op die grote harde schijf? Juist wie zijn nostalgie wil botvieren, wil snel dat ene nummer terugvinden. Bestaande audiostreamers bieden hiervoor eigenlijk halve oplossingen: een apart display (te klein) ofwel tekstweergave via de tv (onhandig).

Hoewel Philips een uitgebreide reeks streaming-producten heeft, biedt de Zwitserse firma Logitech (die van de muizen) sinds enige tijd een streamer aan die het displayprobleem oplost. Men ontwierp een afstandsbediening met daarin een fraai scherm. Via een menusysteem en een wieltje kan de gebruiker snel alle bestanden opzoeken, en een apart ontvangststation naast de versterker doet de rest. Het product heeft duidelijk de wow-factor, mede dankzij een fraaie vormgeving en degelijke afwerking.

Het grote voordeel is dat de gebruiker overal in zijn kamer alles kan doen. De harde schijf doorzoeken, internetradiostations opzoeken, playlists zoeken en aanvullen, vooruit- en terugspringen, en dat alles zonder tv en zonder achter de pc te zitten. In de praktijk zal men zelfs soms achter de pc de afstandsbediening gebruiken, omdat er geen extra venster voor de muziek nodig is. Omdat alles via bluetooth werkt, is geen zichtverbinding nodig is. Een beetje overzicht in de pc-bestanden is wel nodig. Wie bijvoorbeeld al zijn muziek heeft gedownload zal zien dat de lijst van titels wel erg lang is om te doorzoeken (er is geen zoekfunctie op beginletter). Ook worden niet alle players op de pc ondersteund.

Een eerder probleem, de prijs, lijkt zichzelf op te lossen. Ging de set eerst voor meer dan 150 euro van de hand, via bijvoorbeeld tweakers.net zijn er aanbiedingen beneden de 100 euro. Nog steeds niet echt goedkoop, maar gezien het gebodene acceptabel. Een beetje sjieke gewone multi-afstandsbediening komt ook al in die buurt.