Zaak-Landis krijgt bizarre wending

Will Geoghehan Foto AFP Will Geoghegan, manager of US cyclist Floyd Landis, arrives at the courthouse after a break 17 May 2007 in Malibu, California. The Floyd Landis doping hearing took an ugly turn 17 May 2007 when three-time Tour de France champ Greg LeMond revealed he was sexually abused as a child and claimed someone tried to use that to intimidate him before his testimony. LeMond said he received an anonymous phone call 16 May 2007, which his wife also heard on speakerphone, that came from a number that he believed could be traced to the phone of Landis' friend and manager, Will Geoghegan. LeMond was called as a witness by the US Anti-Doping Agency (USADA), which is prosecuting the case against Landis to arbitrators over his positive test for synthetic testosterone during his 2006 Tour de France triumph. AFP PHOTO/GABRIEL BOUYS AFP

De openbare hoorzitting in Malibu over het mogelijke dopinggebruik van de Amerikaanse wielrenner Floyd Landis heeft gisteren een bizarre wending gekregen: de als getuige opgeroepen drievoudige Tourwinnaar Greg LeMond liet weten dat hij een dag eerder is gechanteerd door de manager van Landis, Will Geoghegan. In een telefoontje had deze man, die zich voordeed als een oom van LeMond, gedreigd openbaar te maken dat LeMond als kind seksueel is misbruikt.

Tijdens de hoorzitting van het Noord-Amerikaanse Hof van Sportarbitrage die maandag begon en tot en met volgende week woensdag duurt, wil Landis aantonen dat hij vals beschuldigd is van dopinggebruik tijdens de Tour de France van vorig jaar. Nadat de nu 31-jarige Landis die op spectaculaire wijze had gewonnen, werd hij positief bevonden. Er zat te veel testosteron in zijn urine, en later bleek dat er sprake was van toegediende testosteron. Landis riskeert zijn gele trui te verliezen en kan voor twee jaar worden geschorst.

„Ik zal er morgen zijn”, had de anonieme beller volgens LeMond gezegd, „en dan kunnen we het er over hebben hoe we vroeger je piemel verstopten.” LeMond: „Ik trilde over m’n hele lijf en ik was geschokt.” De oud-renner heeft aangifte bij de politie van Malibu gedaan.

LeMond, die via zijn telefoonafschrift had achterhaald dat Geoghehan de beller was, vatte dat op als een dreigement om bij de hoorzitting in Malibu geen belastende getuigenis over Landis af te leggen. Direct na de getuigenis van de 45-jarige LeMond besloot Landis gisteren om zijn vriend Geoghegan als zijn manager te ontslaan. Volgens LeMond bood Geoghehan na de getuigenis zijn excuses aan voor het telefoontje.

Hoewel LeMond niets te melden had over het mogelijke dopinggebruik van Landis, bracht zijn verklaring de Tourwinnaar van vorig jaar wel ernstig in diskrediet. LeMond vertelde hoe hij vorig jaar augustus – kort na de Ronde van Frankrijk – in een telefonisch gesprek met Landis had geprobeerd om hem zijn dopinggebruik te laten toegeven. In dat gesprek zei LeMond dat het niet goed was om met een geheim rond te lopen. LeMond vertelde Landis toen dat hij als zesjarig jongetje seksueel is misbruikt. Blijkbaar heeft Landis dat vervolgens aan zijn manager verteld.

LeMond over zijn telefoongesprek van vorig jaar met Landis: „Ik vertelde hem dat ik seksueel misbruikt ben voordat ik met wielrennen begon, en dat het me bijna kapot maakte door dat geheim te houden. Ik deelde dat met hem om duidelijk te maken wat een geheim met je kan doen.” LeMond drong er bij Landis op aan toe te geven dat hij testosteron had gebruikt. Daarop zei Landis dat zo’n bekentenis „veel vrienden kapot zou maken en veel mensen pijn zou doen”.

De vierde dag van de hoorzitting was goed begonnen voor Landis. Twee laboranten die de urinemonsters van Landis hebben onderzocht gaven toe dat in de procedure fouten zijn gemaakt. De onderzoeken vonden plaats in het dopinglaboratorium van Châtenay-Malabry nabij Parijs. Cynthia Mongongu (dinsdag en woensdag) en Claire Frelat (gisteren) werden gehoord over de wijze van testen. Op geen enkel moment werd duidelijk of de ‘technische’ fouten in de testmethode gevolgen gehad kunnen hebben voor de uitslag van de analyse. De advocaten van Landis beweren van wel.

De bewuste tests werden vorig jaar uitgevoerd na afloop van de zeventiende etappe, de bergrit die Landis op indrukwekkende wijze op zijn naam schreef. Frelat, die de B-staal onderzocht, beschreef gisteren gedetailleerd hoe enkele procedurele verplichtingen werden ‘vergeten’. Ze zei ook dat ze – tegen de regels in – wist dat de B-staal die ze onderzocht toebehoorde aan Landis.

Als Landis schuldig wordt bevonden, zal hij in beroep gaan bij het sporttribunaal in Lausanne. Bij een vrijspraak zullen de betrokken instanties (het Amerikaans antidopingbureau WADA en waarschijnlijk de internationale wielerunie UCI) hetzelfde doen.

De Belgische wielerlegende Eddy Merckx heeft laten weten dat hij geen zin heeft op de hoorzitting te verschijnen. Eerder deze week werd bekend dat Merckx als getuige à decharge zou verschijnen, maar volgens de oud-renner heeft hij niks met de zaak te maken.